E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17591
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Ko darīt, ja nemaksā par komerctelpu nomu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2019
anarid

Labdien! Kā rīkoties, ja es izīrēju komerctelpu (kafejnīcu), bet cilvēks par īri nav maksājis jau 8 mēnešus? Līgums ir starp fiziskām personām. Kādā veidā naudu atgūt piespiedu kārtā? Parādu piedzinēji? Tiesa? Paldies!

A
atbild:
22. augustā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Izvērtējot situācijas izklāstu, ir jāpiebilst, ka komerctelpu nomas līgumā ir jābūt minētai strīdu risināšanas kārtībai, tādēļ ieteicams ievērot to. Parādu piedziņas mehānisms ir regulēts vairākos normatīvajos aktos. Parādsaistību piedziņu var realizēt, vēršoties ārpustiesas parādu piedziņas uzņēmumā un tiesā.

Parādu ārpustiesas atgūšanas likums paredz kārtību, kā atgūt parādu, nevēršoties tiesā. Šajā procesā parādu piedzinējs rakstiski informē parādnieku: kam parāds ir jāatdod, cik ilgā laikā un kāds parāda apmērs. Ja parādnieks atsakās sadarboties ar parāda piedzinēju, tam ir jāuzņemas atbildība par sekām: pret parādnieku var vērsties tiesā, lai atgūtu tā parādu. Šādā gadījumā izdevumi un zaudējumi parādniekam būs daudz lielāki, tāpēc parādnieka interesēs būtu sadarboties ar parāda piedzinēju.

Civilprocesa 406.1. pants nosaka kārtību, kurā pieļaujama piespiedu izpildīšana brīdinājuma kārtībā, vēršoties tiesā, ja ārpustiesas atgūšana nebija veiksmīga. Šajā gadījumā tiesu izpildītājs informē parādnieku par parādsaistībām un, ja līdz paziņojumā norādītajam datumam parāds nav samaksāts, tiesu izpildītājs uzsāk piemērot piespiedu izpildes līdzekļus, kas noteikti Civilprocesa likuma 557. pantā.

Šādā situācijā zvērinātam tiesu izpildītājām būs pienākums, pamatojoties uz tiesas, citas institūcijas vai amatpersonas izdotu izpildu dokumentu un kreditora lūgumu, uzsākt piespiedu izpildes procesu. Tiesu izpildītājam ir tiesības vērst piedziņu no naudas līdzekļiem kredītiestādēs, darba samaksas, ienākumiem ārpus darba samaksas (valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem), naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, kustamās mantas, pārdodot to izsolē, kā arī nekustamā īpašuma, pārdodot to izsolē.

Tomēr jebkura situācija ir individuāla un jāizvērtē pilnvērtīgāk. Pastāv vairāki faktori, kuri jāņem vērā, piemēram, informācija par kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veidu, darījuma noslēgšanas datumu un darījuma priekšmetu, parāda apmērs, arī pamatparāda apmērs, procenti par naudas summas vai ar citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtie vai likumiskie procenti un līgumsoda apmērs, kā arī parāda atgūšanas izdevumi (ja tādi ir).

Atbildot konkrēti uz Jūsu jautājumu, kā rīkoties, – iesakām vērsties pie parādu piedzinējiem, kuri ieguvuši speciālu licenci šādas darbības veikšanai, un risināt strīdu ātrākā kārtībā. Papildus tam Jūs kā kreditors varat prasīt, lai parādnieks atlīdzina citus zaudējumus (parāda atgūšanas izmaksas), ja tādi ir radušies un tos var pierādīt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas