E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17479
Lasīšanai: 4 minūtes

Līgumsoda samērīgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2019
Andris

Labdien! “Rīgas satiksmes” vienotā pakalpojumu pieteikuma portāla lietošanas noteikumos ir minēts līgumsods 1000 EUR. Kas nosaka līgumsoda samērīgumu? Vai “Rīgas satiksmes” vienotā pakalpojumu pieteikuma portāla lietošanas noteikumu 6.1.5. punktā minētais līgumsods 1000 EUR ir samērīgs?

6.1. Speciālie Portāla izmantošanas noteikumi

6.1.1. Juridiskās personas, kuru turējumā ir vismaz trīsdesmit valsts a/s “Ceļu satiksmes drošības direkcija” reģistrēti transportlīdzekļi, izdarot reģistrācijas formā attiecīgas izvēlnes, saņem tiesības Portālā reģistrēt Sabiedrības noteiktajā formā no valsts a/s “Ceļu satiksmes drošības direkcija” portāla https://e.csdd.lv/ xls formāta datnē eksportētus datus par savā turējumā esošu transportlīdzekli.

6.1.2. Izmantojot 6.11. apakšpunktā norādītās tiesības, Klientam visu tā profilam piesaistāmo transportlīdzekļu atkārtota importēšana Portālā ir jāveic vismaz reizi 60 dienās. Ja šāda importēšana Portālā netiek veikta, Klientam tiek pārtrauktas tiesības saņemt informāciju par transportlīdzeklim piemērotajiem pēcapmaksas paziņojumiem, kas izrakstīti vēlāk nekā 60 dienas pēc informācijas par transportlīdzekli piesaistīšanas Portālam.

6.1.3. Pēc 6.11.apakšpunktā norādīto transportlīdzekļu importēšanas Portālā dati par tiem nekavējoties ir pieejami Klienta profilā un ir izmantojami šajos noteikumos noteiktie pakalpojumi.

6.1.4. Gadījumā, ja 6.11.apakšpunktā norādītās informācijas saņemšanas laikā Sabiedrībā tiek konstatētas kļūdas vai neatbilstības datos par attiecīgu transportlīdzekli, transportlīdzeklis netiek piesaistīts Klienta profilam un Klientam par to tiek izvadīta attiecīga informācija.

6.1.5. Klients apņemas maksāt līgumsodu 1000 EUR (tūkstotis euro un 00 centi) apmērā par katru transportlīdzekli, kad, izmantojot šajā nodaļā norādīto kārtību, Sabiedrībai ir iesniegti nepatiesi dati, ka transportlīdzeklis ir Klienta turējumā. Līgumsods maksājams par katru šādas informācijas nodošanas reizi un neatkarīgi no nepatiesas informācijas saņemšanas iemesliem

6.1.6. Klientam papildus 6.15.apakšpunktā norādītajam līgumsodam ir pienākums maksāt jebkādus zaudējumus, kuri rodas Sabiedrībai saistībā ar šajā nodaļā noteiktās kārtības izmantošanu. (Ar 2017. gada 8. marta grozījumiem Nr. INA-NOT/2016/4-GROZ/1, kas stājas spēkā 2017. gada 27. martā).

A
atbild:
17. jūlijā, 2019

Jautājumā par līgumsoda piemērošanas un samērīguma praksi jānošķir, vai attiecībās ar “Rīgas satiksmi” ir iesaistīta fiziska vai juridiska persona, t. i., vai šajās attiecībās ir iesaistīts patērētājs vai arī attiecības ir starp divām juridiskām personām.

Ja viena no līgumslēdzēju pusēm ir patērētājs, tad līgumsoda piemērošana un samērīguma kritēriji ir paskaidroti Patērētāju tiesību aizsardzības centra izstrādātajās un apstiprinātajās “Vadlīnijās par nokavējuma procentu un līgumsoda piemērošanu ar patērētājiem noslēgtajos līgumos saistībā ar 2013. gada 4. jūlija grozījumiem Civillikumā”.

Savukārt juridisko personu strīdos par līgumsoda apmēra samērīgumu risinājumu Jums palīdzēs rast Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta civillietu departamenta “Tiesu prakses līgumsoda piemērošanā”.

Lai atbildētu uz Jūsu uzdoto jautājumu par “Rīgas satiksmes” izdoto “Pašapkalpošanās portāla “Vienotais pakalpojumu pieteikumu portāls” lietošanas noteikumu” 6.1.5 punktu, ir nepieciešams iepazīties ar “Rīgas satiksmes” līgumsoda izvērtēšanas (noteikšanas) un samērīguma izvērtējumu.

Ņemot vērā minēto, Jums kā personai, kura apšauba līgumsoda samērīgumu, ir tiesības vērsties “Rīgas satiksmē” ar iesniegumu, lūdzot izskaidrot līgumsoda pamatotību un tā izvērtēšanas kritērijus.

Katrā ziņā, ja saņemtā atbilde Jūs neapmierinās, izšķirīgais lēmums līgumsoda apmēra noteikšanā un piemērošanā būs vispārīgās jurisdikcijas tiesas kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas