E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17462
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Prettiesiska īpašuma izmantošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2019
Nils

Labdien! Kā rīkoties šādā situācijā: ir divi ciemati, viens jau ir apdzīvots, bet otrs tikai vēl tiek apbūvēts. Šie ciemati atrodas viens otram blakus; katram ir savs ceļš, kurš pievienojas pašvaldības ceļam. Tomēr jaunais ciemats, kurš vēl tiek būvēts, reklāmās publicē attēlus, kuros norāda, kā tam ērti piebraukt, izmantojot blakus esošo ciematu. Tādējādi svešs īpašums tiek reklamēts kā viņu piebraucamais ceļš. Tāpat pa šo ceļu tiek vesta smagā tehnika, kas nepieciešama ciemata būvniecībai. Kā panākt, lai jaunais ciemats pārstāj izmantot sev nepiederošo ceļu, kā arī reklamēt to kā piekļuvi ciematam? Ciemati nemaz nav savienoti, starp tiem ir apmēram 5 metrus plata zemes teritorija ar melnzemi, kura ir izbraukāta un kura par ceļu uzskatāma tikai faktiski.

A
atbild:
16. jūlijā, 2019

Jūsu aprakstītajā situācijā, kad otrā ciemata iedzīvotājiem vai apmeklētājiem ir iespējas piekļūt ciematam no pašvaldības piebraucamā ceļa, nav pamata domāt par ceļa servitūta nodibināšanu. Tādējādi, ja otrā ciemata iedzīvotājiem vai apmeklētājiem, tai skaitā būvniekiem, pastāv iespēja piebraukt ciematam no pašvaldības uzturētā ceļa, nevar būt runa par “faktiskā ceļa esību”.

Tas nozīmē, ka Jūsu aprakstītajos apstākļos transportlīdzekļi pārvietojas pa zaļo zonu (zālāju), to bojājot. Tādējādi, iespējams, tiek nodarīti zaudējumi zemes īpašniekam (-iem).

Ņemot vērā minēto, iesakām Jums vērsties attiecīgajā (pilsētas/rajona) pašvaldības policijā (kuras jurisdikcijā atrodas Jūsu ciemats) ar iesniegumu par minēto faktu. Katrā ziņā jāņem vērā Jūsu ciematā uzstādītās ceļa zīmes (piemēram, dzīvojamās zonas, transportlīdzekļa kopējās masas ierobežojumu apzīmējums u. c.). Atkarībā no konstatētā būs piemērojamas Ceļu satiksmes likuma un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normas.

Attiecībā uz neatbilstošas preces vai pakalpojuma reklāmas izplatīšanu aicinām Jūs vērsties pie konkrētā ciemata attīstītāja (reklāmas izplatītāja) ar prasību pārtraukt izplatīt patērētāju maldinošu reklāmu. Ja minētais netiek novērsts, Jums ir tiesības iesniegt sūdzību Patērētāju tiesību aizsardzības centrā par neatbilstošas (patērētājus maldinošas) reklāmas izplatīšanu patērētāju tiesību aizsardzības likuma 3.panta 3. punkta izpratnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas