E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17458
Lasīšanai: 2 minūtes
2
9
2
9

Īpašuma tiesību reģistrēšana pēc pirkuma līguma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2019
Agris

Sveiki! Vai ir iespējams reģistrēt īpašuma tiesības, ja pircējs un pārdevējs ir parakstījis pirkuma līgumu? Vai abām pusēm obligāti ir jāierodas pie notāra? Vai divu privātpersonu noslēgtajam pirkuma līgumam bez notāra klātbūtnes ir kāds juridisks spēks?

A
atbild:
25. jūlijā, 2019
Latvijas notārs
Agita Macijevska, zvērināta notāre

Ar pirkuma līgumu vien nepietiek, lai reģistrētu īpašuma tiesības zemesgrāmatā uz pircēja vārda. Tam nepieciešams nostiprinājuma lūgums – zvērināta notāra apliecināts iesniegums zemesgrāmatai. Jums klātienē ir jāvēršas pie jebkura Latvijas zvērināta notāra, lai parakstītu papīra formas nostiprinājuma lūgumu, kas vēlāk kopā ar pārējiem dokumentiem iesniedzams rajona (pilsētas) tiesā (zemesgrāmatā). Notārs apliecina klientu parakstus uz nostiprinājuma lūguma un pārbauda personu rīcībspēju. Papīra formas nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatu nodaļā nogādā (aiznes)/nosūta (pasts, kurjers) notārs vai klients.

Privātam pirkuma līgumam ir juridisks spēks, bet jāatceras, ka tas ir privāts dokuments un par tā saturu zvērināts notārs neatbild. Visus iespējamos riskus šajā gadījumā uzņemas paši privātā darījuma dalībnieki.

Aicinu laikus pieteikt vizīti pie zvērināta notāra, kā arī jau iepriekš iesniegt visus nepieciešamos dokumentus nostiprinājuma lūguma sagatavošanai. Visu Latvijas zvērinātu notāru kontaktinformāciju atradīsiet portāla latvijasnotars.lv sadaļā “Meklēt notāru”.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas