E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17279
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Par līguma spēkā esamību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2019
Andrejs

Civillikumā rakstīts, ka īpašums zemesgrāmatā ir reģistrēts uz īpašnieka vārda un visus ar īpašumu saistītos līgumus var parakstīt tikai īpašnieks. Līguma parakstīšanas laikā mani nevar uzskatīt par īpašnieku, jo īpašums zemesgrāmatā vēl nebija reģistrēts uz mana vārda. Zemesgrāmata bija noformēta uz garāžu īpašumu kooperatīvās sabiedrības (GIKS) vārda. Līguma un zemesgrāmatas dati atšķiras ar 1 mēneša starpību (reģistrēju sevi kā īpašnieku zemesgrāmatā mēnesi pēc apsaimniekošanas līguma parakstīšanas). Šo man nepieņemamo apsaimniekošanas līgumu GIKS valde piespieda mani parakstīt, jo citādi neizsniegtu dokumentus, kas ļautu īpašumu reģistrēt atsevišķi no viņu zemesgrāmatas. Pārvaldīšanas līguma ar šo GIKS man nav. Vai šādu līgumu var automātiski uzskatīt par nederīgu vai ir vajadzīgs tiesas spriedums? Ja man ir taisnība, vai es varu pieprasīt no manis nelikumīgi saņemto naudu un morālā zaudējuma kompensāciju?

A
atbild:
20. jūnijā, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 1587. pantu tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Tas nozīmē, ka neviens līgums pats par sevi nevar tikt atzīts par spēkā neesošu (nederīgu). Jebkura līguma darbības izbeigšanai sākotnēji jāvērtē paša līguma nosacījumi. Savukārt, lai šādu līgumu atzītu par spēkā neesošu, nepieciešams likumīgā spēkā stājies tiesas nolēmums.

Kā tas izriet no jautājuma, Jūs apzinājāties noslēdzamā līguma dabu (apsaimniekošanas līguma) un, apzinoties, ka tas ir Jums neizdevīgs, noslēdzāt to ar mērķi reģistrēt īpašumtiesības atsevišķi uz sava vārda. Tādējādi Jums bija zināmi visi apstākļi un priekšnosacījumi līguma slēgšanai, kas nozīmē, ka nedz maldība, nedz gribas trūkums šādos apstākļos nevar būt par pamatu līguma atzīšanai par spēkā neesošu.

Jums bija tiesības atteikties iesaistīties šāda darījuma – apsaimniekošanas līguma – slēgšanā un vērsties pret GIKS ar patstāvīgu prasījumu tiesā par Jūsu īpašumtiesību atzīšanu un reģistrēšanu zemesgrāmatā.

Lai izprastu darījumā iesaistīto pušu tiesībspēju (slēgt šādu līgumu) un līguma priekšmetu, ir jāvērtē tiesiskās attiecības, kādās puses bija līdz īpašumtiesību maiņai (t. i., vai īpašumtiesību maiņa izslēdz iespēju šādu līgumu slēgt).

Mantiskie un morālā kaitējuma atlīdzināšanas prasījumi piesakāmi tiesā kopā ar prasību atzīt līgumu par spēkā neesošu. Lai izvērtētu prasību par morālā kaitējuma atlīdzināšanu, iesaku Jums iepazīties ar tiesu prakses apkopojumu “Morālā kaitējuma atlīdzināšanu civillietās”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas