E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17242
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Vai fiziska persona var dibināt firmu, ja ir parādi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2019
Mārīte

Vai fiziska persona var dibināt firmu, ja viņai ir parādi (bet tikai piedziņu kompānijās, parādi tiek maksāti un nepilna gada laikā tiks nomaksāti)? Bankas konts nav bloķēts, un parādi netiek ieturēti ar tiesas starpniecību.

A
atbild:
18. jūnijā, 2019
Uzņēmumu reģistrs
Silga Celma, Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece

No uzdotā jautājuma nav skaidrs, kādu uzņēmējdarbības formu LV portāla lasītājs vēlas dibināt. Normatīvajos aktos ar jēdzienu “firma” apzīmē nevis kādu konkrētu uzņēmuma veidu vai tiesisko formu, bet gan nosaukumu. Pieņemot, ka jautātājs vēlas dibināt kapitālsabiedrību (tā ir biežāk izmantotā uzņēmējdarbības forma), jānorāda, ka saskaņā ar Komerclikuma 140. panta pirmo daļu kapitālsabiedrību var dibināt fiziskā vai juridiskā persona vai arī personālsabiedrība, kura veikusi sabiedrības dibināšanas darbības vai kuras vārdā dibināšanas darbības veiktas. Komerclikumā nav noteikti kapitālsabiedrību dibināšanas ierobežojumi tādām personām, kurām ir nenokārtotas finanšu saistības vai arī pret kurām vēršas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēji.

Jāņem vērā, ka atbilstoši Komerclikuma 4. panta pirmajai daļai komercdarbības ierobežojumus drīkst noteikt tikai ar likumu vai pamatojoties uz likumu. Savukārt saskaņā ar Komerclikuma 4. panta ceturto daļu komercdarbības ierobežojumus fiziskajai personai nosaka ar kriminālprocesa laikā pieņemtu nolēmumu, ar kuru personai atņem tiesības veikt visu veidu vai noteikta veida komercdarbību, vai kriminālprocesa vai administratīvā pārkāpuma procesa laikā pieņemtu nolēmumu, ar kuru personai atņem tiesības ieņemt noteiktus amatus. Līdz ar to, kamēr Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra rīcībā nav ziņu par kriminālprocesa laikā pieņemtu nolēmumu, ar kuru personai atņem tiesības veikt visu veidu vai noteikta veida komercdarbību, vai arī par kriminālprocesa vai administratīvā pārkāpuma procesa laikā pieņemtu nolēmumu, ar kuru personai atņem tiesības ieņemt noteiktus amatus, fiziskai personai, neskatoties uz tās nenokārtotajām parādsaistībām, nav ierobežojumu dibināt kapitālsabiedrību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas