E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17183
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Kuram jāatmaksā kredīts, kas paņemts ar nozagtiem dokumentiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2019
Keterina

Vai man ir jāmaksā piedziņas summa un sprieduma izpildes izdevumi, ja kredītu biju ņēmusi nevis es, bet gan cilvēks, kurš nozaga manus dokumentus. Biju pie tiesu izpildītājas ar vēstuli no policijas, kurā ir rakstīts: “Uzsākts kriminālprocess Nr. 11096 [..] par noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kuras paredzētas krimināllikuma XIX nodaļā.” Tiesu izpildītāja man atbildēja, ka vēstule no policijas nav dokuments un tāpat ir jāmaksā šis parāds. Nesaprotu, kādēļ, ja ir uzsākts kriminālprocess.

A
atbild:
16. jūlijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Kaspars Novicāns, zvērināts advokāts

Uz uzdoto jautājumu, nezinot detalizētus lietas apstākļus, var sniegt šādu atbildi: saskaņā ar Civilprocesa likuma 560. un 563. pantu jautājuma autores minētie apstākļi nav pamats izpildu lietvedības izbeigšanai vai apturēšanai.

Nezinot detalizētus iemeslus, kāpēc dokumentu zādzības fakts nav konstatēts laikā, kad tika izskatīta lieta, uz kuras nolēmuma pamata izdots izpildu dokuments, šajā situācijā iespējams:

  • iesniegt nolēmuma pārsūdzību, lūdzot pagarināt sūdzības iesniegšanas termiņu, ja tam ir pamatoti iemesli;
  • iesniegt pieteikumu par lietas jaunu izskatīšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

Jaunatklāti apstākļi gan būtu spriedums krimināllietā, nevis procesa ierosināšana (Civilprocesa likuma 479. pants), tāpēc līdz minēto darbību veikšanai paralēli ir iespējams vērsties tiesā, kas pieņēmusi nolēmumu, uz kura pamata izsniegts izpildu dokuments, saskaņā ar Civilprocesa likuma 206. pantu, lūdzot atlikt sprieduma izpildi līdz sūdzības iesniegšanai vienā no iepriekš minētajiem veidiem, piemērojot analoģiju ar Civilprocesa likuma 214. panta 5. punktu, kas nosaka – tiesvedība apturama līdz brīdim, kamēr tiek izšķirta cita lieta, kas izšķirama, tajā skaitā kriminālā kārtībā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas