E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16950
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Attaisnoto izdevumu normas ir noteiktas likumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Daina

Par katru gadu no 2013. gada apzinīgi esmu iesniegusi gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto ienākuma nodokli gan par sevi, gan par mammu, kurai ir noteikta invaliditāte un kura algotu darbu nestrādā. 2012. gadā mammai tika veikta dārga operācija, un summa, kura ir atgriežama kā pārmaksātais nodoklis, ir ievērojama un katru gadu tika atmaksāta tikai daļēji, bet neatmaksātā daļa tika pārcelta uz nākamo gadu. Tā kā mans tēvs vēlākos gados medicīniskos izdevumus par mammu uzņēmās pats un iesniedza tos savā deklarācijā, tad attiecīgi man tika izmaksātas vēl mazākas atlikušās summas (jo likumā par katru cilvēku ir noteikts limits, kas pašlaik jau ir grozīts). Iesniedzot deklarāciju par 2017. gadu, arī par šo gadu saņēmu tikai daļēju IIN atmaksu, turklāt no VID lēmuma sapratu, ka vairāk nekā 30 eiro esmu vienkārši “uzdāvinājusi” valstij, jo likums liedz pārcelt IIN atmaksu par izdevumiem ilgāk kā uz 5 gadiem. Kāds varētu būt manu tiesību aizsardzības mehānisms šādā situācijā, lai atgūtu no valsts neatmaksāto ienākuma nodokļa summu?

A
atbild:
13. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nedz likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, nedz kāds cits neparedz tiesības atgūt daļu samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa par jebkuru summu, kas samaksāta par ārstniecību vai izglītību. Likumā ir noteiktas šo izdevumu normas, konkrēta summa gadā, kā arī termiņi, kādos šos deklarētos izdevumus ņem vērā kā attaisnotos un atmaksā daļu no samaksātā nodokļa. Tādējādi šajā situācijā nav tiesību aizskāruma.

Likumā noteiktās attaisnoto izdevumu gada normas attiecas vienādi uz visiem nodokļa maksātājiem – gan tiem, kas ir samaksājuši ļoti lielas nodokļa summas, gan tiem, kas nodokļus maksā no mazākiem ienākumiem. Piemēram, daudzi vecāki maksā lielu naudu par savu bērnu studijām maksas augstskolās. Arī viņi nevar kā nodokļa pārmaksu atgūt nodokli no visa maksājuma, kaut gan par katru studiju gadu tiek samaksāti tūkstoši.

No 2018. gada 1. janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs var atskaitīt kopējos attaisnotos izdevumus par izglītības un ārstniecības pakalpojumu izmantošanu, ziedojumiem un dāvinājumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem politiskām personām 50% apmērā no gada apliekamā ienākuma – līdz 600 eiro gadā.

Vienlaikus tiek pakāpeniski paaugstināts ar nodokli neapliekamais minimums gan pašam nodokļa maksātājam, gan par katru viņa apgādībā esošu personu, šogad – 230 eiro mēnesī.

Nodokļi nepieciešami valsts un pašvaldību funkciju nodrošināšanai. No iedzīvotāju ienākuma nodokļa 80% nonāk pašvaldību budžetos, 20% – valsts budžetā.

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, Latvijā dažādi nodokļu atvieglojumi veido 45% no nodokļu ieņēmumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas