E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16947
Lasīšanai: 2 minūtes
16
16

Patapinājuma līgums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Santa

Labdien! Vai vieglā transportlīdzekļa patapinājuma līgums var tikt noslēgts ar jebkuru fizisku personu (mašīnas īpašnieku), arī ja šī persona nav darba attiecībās ar patapinājuma ņēmēju (uzņēmumu)?

A
atbild:
21. maijā, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 1947. pantu patapinājums (lietošanas aizdevums) ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu. Civillikums šajā gadījumā ir atzīstams par vispārīgo tiesību normu, kas šādu patapinājumu noregulē vispārīgi.

Taču bez minētās normas pastāv arī speciālās tiesību normas, kuras nosaka patapinājuma izlietošanas nosacījumus (piemēram, nodokļu jomā). Tā, piemēram, Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 10. pants nosaka komersantam tiesības slēgt šādu līgumu attiecībā uz:

  1. vieglo transportlīdzekli, kurš pēc savas konstrukcijas un iekšējā aprīkojuma ir paredzēts pasažieru un to bagāžas pārvadāšanai, kurā sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas un kurš reģistrā reģistrēts kā vieglais, vieglais pasažieru vai vieglais plašlietojuma automobilis;
  2. kravas automobili ar pilnu masu līdz 3000 kilogramiem, kas ir reģistrēts kā kravas furgons un kam ir vairāk nekā trīs sēdvietas (ieskaitot vadītāja sēdvietu).

Neviena no minētajām normām neierobežo darījuma partnerus (t.i., neaizliedz šāda līguma slēgšanu vai neprasa darba tiesisko attiecību pastāvēšanu kā obligātu priekšnosacījumu).

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas