E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16881
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
6
6

Vai var iegādāties gāzes ieroci, kuram nav vajadzīga atļauja

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2019
Matīs

Labdien! Izpētot jauno ieroču aprites likumu, man radās jautājums par gāzes ieročiem. Ko nozīmē “iespējams pārveidot”? Vai ar to domāts, ka no rūpnieciski ražotajiem gāzes ieročiem var izšaut ar lodi, vai tas nozīmē – izdarot kaut kādas modifikācijas? Es vēlos iegādāties gāzes ieroci, bet nevēlos iegādāties ieroci, kuram būs nepieciešama ieroča atļauja.

A
atbild:
10. maijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Ieroču aprites likums stājies spēkā pavisam nesen, proti, 2019. gada 10. aprīlī. Šobrīd visas Latvijā apritē esošās gāzes pistoles ir uzskatāmas par tādām, kuras var pārveidot šaušanai vai lodes vai lādiņa izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera iedarbības rezultātā. Tādējādi līdz šim ražotie gāzes ieroči un signālieroči neatbilst jaunajām tehniskajām prasībām un šādiem ieročiem nepieciešama atļauja.

Ieroča atļauja nebūs vajadzīga tikai E kategorijas ieročiem.

Ieroču aprites likuma 5. panta septītā daļa paredz, ka E kategorijas ieroči ir gāzes ieroči un signālieroči, kurus nevar pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera vai cita propelenta iedarbības rezultātā. Proti, par šādiem ieročiem nebūs jāsaņem Valsts policijas (VP) atļauja, tos tāpat kā līdz šim vajadzēs tikai reģistrēt.

Kā iepriekš LV portālam norādījis VP Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja priekšnieka vietnieks Andris Melkers, turpmāk gāzes un signālieroči iedalāmi divās daļās. Viena daļa gāzes ieroču jāražo tādi, kurus nav iespējams pārveidot par šaujamieročiem, vienkāršiem vārdiem sakot, lai no tiem nevarētu izšaut ar lodi, otra daļa – tādi, kurus iespējams pārveidot. Tā daļa ieroču, kurus iespējams pārveidot, atzīstama par šaujamieročiem. Tas nozīmē, ka šādi gāzes ieroči ir jāpakļauj tādai pašai reglamentācijai kā šaujamieroči, proti, personām, kuru īpašumā ir šādi ieroči, jāiegūst šaujamieroča nēsāšanas atļauja.

Lai arī šobrīd Latvijā apritē vēl nav E kategorijas gāzes ieroču, tos noteikti sāks ražot. Lai noskaidrotu precīzāk, kad tas varētu notikt, iesakām sazināties ar kādu no ieroču ražotājiem.

Papildu informāciju par atļaujas saņemšanu gāzes pistoļu nēsāšanai var meklēt LV portālā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas