E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16853
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldības amatpersonu rīcībai jāatbilst ētikas un uzvedības normām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2019
interese

Ko darīt, ja pagasta vadītāja izmanto savu varu un ietekmi, lai celtu neslavu manai ģimenei? Tas izpaužas tā, ka pagasta vadītājs meklē visur, kur iespējams, kādus pantus, piemēram, ja sētā gribam izlīdzināt zemi, mums uzsūta būvvaldi. Ja vīrs grib iztīrīt iznomāto lauksaimniecības lauku no zariem, tad caur domi un visādām citām iestādēm uzsūta un ierosina krimināllietu, lai arī novadā neviens nesaprot, par ko, bet tādēļ, ka ilgus gadus vadītāja strādā, viņai jau ir izveidojušies savu draugu loki, kuri neko viņai neatsaka, lai gan izbrīna šis fakts. Ko mēs varam darīt, lai to izbeigtu? Kā sevi pasargāt no tā visa?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Anda Zaļepska, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Katra konkrētā situācija ir risināma tiesību aktos noteiktajā kārtībā un tiešā veidā nebūtu saistāma ar pašvaldības pagasta pārvaldes vadītāja kompetenci un rīcību. Piemēram, ja normatīvie akti paredz konkrētu darbību veikšanai saņemt pašvaldības būvvaldes atļauju, tad tā ir jāsaņem, pretējā gadījumā privātpersonai var tikt piemērota atbildība par normatīvā regulējuma neievērošanu.

Šādā gadījumā nebūtu pamatoti runāt par pagasta pārvaldes vadītāja nekorektu rīcību, “uzsūtot” būvvaldi. Arī tiesībsargājošās iestādes rīkojas savas kompetences ietvaros un procesuālās darbības veic normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos un kārtībā. Ja privātpersonām nav saprotami kādas institūcijas rīcības motīvi, aicinām privātpersonas vērsties tieši pie attiecīgās institūcijas ar lūgumu izskaidrot konkrēto situāciju un tās risinājuma variantus, kā arī privātpersonas tiesības un pienākumus.

Vienlaikus pašvaldības amatpersonu un darbinieku rīcībai jāatbilst vispārpieņemtām ētikas un uzvedības normām. Daļā pašvaldību ir apstiprināts arī darbinieku ētikas kodekss un izveidota ētikas komisija profesionālās ētikas pārkāpumu izvērtēšanai.

Savukārt pašvaldības pagasta pārvaldes vadītāja un privātpersonu savstarpējās personiskās attiecības ir risināmas civiltiesiskā kārtībā, t. sk. pušu savstarpējās sarunās, nepieciešamības gadījumā arī privātpersonām savu aizskarto tiesību un interešu aizstāvībai vēršoties tiesā, piemēram, par goda un cieņas aizskārumu, neslavas celšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas