E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16780
Lasīšanai: 3 minūtes

Līguma pirmstermiņa laušana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2019
Jānis

Atnācu uz autoskolu mācīties, lai saņemtu D kategoriju (autobusi). Divas nedēļas sēžu vienā grupā ar B kategorijas iesācējiem. Man B, C, CE kategorija ir jau pārdesmit gadus, 3/4 no šiem gadiem reāli strādāts, es tur neko jaunu neuzzināju. Divās nedēļās tikai četras nodarbības, pirmā – tukša iepazīšanās. Sadomāju lauzt līgumu. Un tagad izrādās, ka kurss paredzēts četrām nedēļām, pusi jau esmu nosēdējis, tāpēc arī skola atdos tikai pusi naudas. Ir vērts kauties, vai arī pats vainīgs?

A
atbild:
24. aprīlī, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 1587. pantu tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

No jautājuma secināms, ka Jums ar autoskolu ir noslēgts apmācību līgums. Tādējādi, lai izvērtētu līguma laušanas priekšnosacījumus, Jums ir jāiepazīstas ar tā saturu, t.i., līgumā būtu jāatrunā apmācību ilgums (2 vai 4 nedēļas), nodarbību skaits un laiks, nosacījumi, saskaņā ar kuriem Jūs tiksiet apmācīts (grupas veidošanas pamatprincipi), cena, līguma laušanas vai izbeigšanas kārtība u. c. būtiski nosacījumi.

Attiecībā uz apmācības programmas atbilstību Jūsu vēlmēm paskaidrojam, ka minēto kārtību nosaka Ministru kabineta 2010. gada 13. aprīļa noteikumi Nr. 358 “Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām”, kuru 35. pantā noteikts, ka “pirms mācību uzsākšanas autoskola iepazīstina apmācāmo personu ar šajos noteikumos ietverto apmācības kārtību un attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas kārtību”.

Noteikumu 4.3. punktā “Apmācību laikā sniedzamās zināšanas, iemaņas un prasmes” noteikti kritēriji, atbilstoši kuriem apmācības tiek realizētas. Mācību grupā var būt iekļautas personas ar bagātu dzīves un profesionālo pieredzi, kā arī var būt apmācāmie, kuru zināšanas ir minimālas. Mācību iestādei ir uzdevums nodrošināt tādas programmas apguvi, kas ļauj nokārtot gala pārbaudījumu un iegūt atbilstošo transportlīdzekļa vadīšanas kategoriju. 

Vairāk informācijas par “D” kategorijas autovadītāja apliecības iegūšanas kārtību Jūs varat saņemt Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas