E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16771
Lasīšanai: 3 minūtes

Kredītsaistību izpilde

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2019
Evita

Labdien! Nepilngadīgs mantinieks likumīgi manto īpašumu ar 3 kreditoru pretenzijām. Esmu nepilngadīgā mantinieka likumīgā aizbildne. Ar 2 kreditoriem problēmu nav. Viens kreditors pēkšņi palielina atmaksājamo summu par apmēram 600 eiro (līguma sakārtošana 90,00 eiro, vēl kaut kādi seni parādi, un šajā situācijā esot jārēķinās ar to, ka īpašuma uzturēšana prasot papildu izdevumus). Pirms mantojuma saņemšanas kreditors teica, ka atmaksājamā summa nevar mainīties, un tagad saka, ka es neesot spējīga rast ar viņiem vienošanos, kā dēļ īpašums esot jāpārdod un parāds jāatmaksā. Pirmoreiz dzirdu, ka kreditors drīkst pēc pretenzijas iesniegšanas likt mantiniekam maksāt daudz vairāk, nekā pretenzijā prasīts. Vai Latvijā kreditori drīkst pieprasīt mantiniekam maksāt daudz vairāk par pretenzijā prasīto? Ko man darīt šajā situācijā, ja kreditors pastāv uz savu prasību un pēc tam mantinieku iesūdzēs tiesā par parāda nemaksāšanu, atņems īpašumu? Kreditors nedod konta numuru, uz kuru pārskaitīt naudu. Paldies par uzklausīšanu!

A
atbild:
24. aprīlī, 2019

Atbilstoši Bāriņtiesu likuma 21. panta 5. punkta noteikumiem bāriņtiesa, aizstāvot bērna mantiskās intereses, Civillikumā paredzētajos gadījumos lemj par īpašuma iegūšanu bērnam, t.i., nekustamā īpašuma iegūšanai nepilngadīgajiem bērniem būs nepieciešama bāriņtiesas atļauja.

Ņemot vērā, ka īpašums jau ir iegūts un mantošanas nosacījumus ir izvērtējusi bāriņtiesa, prezumējams, ka šāda rīcība bija nepilngadīgā interesēs. Lai vērtētu kreditēšanas nosacījumu maiņu (iespējamo patvaļu), sākotnēji jāanalizē kreditora prasījumu pamatojums atbilstoši noslēgtajam līgumam vai citam tiesību aktam.

Attiecībā uz “senu parādu” atmaksu paskaidrojam, ka saskaņā ar Notariāta likuma 297. pantu zvērināts notārs, izsludinot mantojuma atklāšanos, sludinājumā norāda, ka termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiks dzēstas. Tas nozīmē – ja kreditors nav pieteicis savus prasījumus mantojuma atklāšanā (līdz tā pieņemšanai), šie prasījumi tiek dzēsti un kreditors nav tiesīgs tos vairs attiecināt uz konkrēto mantojuma masu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas