E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16770
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai var gūt ienākumus bērna kopšanas atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2019
Alisr

Labdien! Atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai varu gūt mantiskas balvas, pildot aptaujas, ja par tām tiks maksāts ienākumu nodoklis?

A
atbild:
09. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā izklāstītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu iespējami konkrētāku atbildi, jo svarīgs ir arī līguma veids, saskaņā ar kuru saņemsiet mantiskās balvas, kas arī ir ienākums. Turklāt neesat arī norādījusi, kādus pabalstus saņemat.

Ja atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemat vecāku pabalstu, tad, ja tiek gūti ienākumi kā darba ņēmējai, ienākumu izmaksātājam ir jāveic arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Ja tas ir uzņēmuma līgums, arī tad komersants maksā gan iedzīvotāju ienākuma nodokli, gan sociālās iemaksas kā par darba ņēmēju. Ja uzņēmuma līguma gadījumā komersants nemaksā nodokļus, fiziskā persona kā saimnieciskās darbības veicēja nodokļus maksā pati, tajā skaitā sociālās iemaksas kā pašnodarbinātā persona.

Par periodu, kurā vecāku pabalsta saņēmējs, neatrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, strādā algotu darbu vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Katra situācija var atšķirīgi ietekmēt vecāku pabalsta saņemšanu. Tiesības uz pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kurā jānoskaidro, kā pabalstus ietekmēs konkrēts ienākumu veids. Informācija par pabalstiem vecākiem atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas