E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16695
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
10
1
10

Ziedojumus var saņemt ne tikai sabiedriskā labuma organizācijas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2019
Kristofers

Tā kā nodibinājumiem nav raksturīga saimnieciskā darbība, konkrēto mērķu sasniegšanai galvenie ienākumu avoti ir ziedojumi. Cik saprotu, ziedojumus var saņemt tikai organizācijas ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Ziedojums, pēc pieejamās informācijas, ir dāvinājuma paveids, tātad: vai nodibinājums var saņemt dāvinājumus? Vai dāvinājuma gadījumā obligāti ir jāslēdz dāvinājuma līgums ar dāvinātāju?

A
atbild:
18. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ziedojumus var saņemt ne tikai sabiedriskā labuma organizācijas. Jā, saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu sabiedriskā labuma organizācijai (SLO) ir tiesības saņemt nodokļu atvieglojumus un tai ir citas Sabiedriskā labuma organizāciju likuma noteiktās tiesības, savukārt personas, kuras ziedo sabiedriskā labuma organizācijai, ir tiesīgas saņemt likumos noteiktos nodokļu atvieglojumus. “Jebkurai biedrībai vai nodibinājumam statūtos norādīto mērķu sasniegšanai ir tiesības vākt un saņemt ziedojumus, rīkot ziedojumu akcijas, labdarības koncertus vai veikt citas aktivitātes ar mērķi piesaistīt ziedojumus.  SLO statuss nav vērtējams kā ziedojumu vākšanas atļauja – SLO statuss dod iespēju ziedotājam, kurš ziedojis SLO, saņemt nodokļu atlaides,” – šādi saprotami paskaidrots Latvijas Pilsoniskās alianses izdevumā “NVO jurista padoms”.

Nodibinājumu darbība ir reglamentēta Biedrību un nodibinājumu likumā. Jebkurai organizācijai ir jāievēro ne tikai šajā likumā noteiktais, bet arī grāmatvedības kārtošanas nosacījumi. Biedrību un nodibinājumu likuma 102. pantā noteikts: pēc pārskata gada beigām nodibinājuma valde sagatavo un iesniedz nodibinājuma gada pārskatu atbilstoši šā likuma 52. panta noteikumiem.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 808 par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem nosaka: biedrība, nodibinājums un arodbiedrība par katru pārskata gadu sagatavo gada pārskatu. Gada pārskats sastāv no bilances, ieņēmumu un izdevumu pārskata, ziedojumu un dāvinājumu pārskata un ziņojuma.

Noteikumos arī noteikts, kā iegrāmato ziedojumus un dāvinājumus un kādas ziņas sniedzamas par ziedojumu un dāvinājumu devējiem.

Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteikts pienākums slēgt rakstveida līgumu ar sabiedriskā labuma organizāciju par tiem ziedojumiem, kuri pārsniedz 10 minimālās mēneša darba algas.

Civillikums nosaka, ka “dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību”. Lai dāvinājums būtu spēkā, apdāvinātajam tas ir jāpieņem.

Līgumi, kuru priekšmets ir nekustamais īpašums un kuri ierakstāmi zemesgrāmatā, ir noslēdzami rakstiskā formā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas