E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16678
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par palīdzību ar mājokli jāuzzina pašvaldības sociālajā dienestā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2019
Murmans

Esmu pierakstīts un dzīvoju Rīgā īrētā dzīvoklī saimnieka mājā. Mēneša maksa par komunālajiem pakalpojumiem un īri ap 190 eiro. Pats esmu pensionārs, saņemu 74 eiro mēnesī. Slimības dēļ nestrādāju. Kā es varu pieteikties uz sociālo dzīvokli? Kādu palīdzību es varu saņemt no sociālā dienesta? Man ir pilni 63 gadi. Iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
11. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā noteiktas iedzīvotāju grupas un situācijas, kurās ir tiesības pretendēt uz pašvaldības palīdzību, un kārtība, kādā iespējams to saņemt.

Saskaņā ar Rīgas domes 2015. gada 9. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 153 “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā” visas personas ir iekļautas desmit reģistros.

1. reģistrā tiek iekļautas personas, kurām ir tiesības uz sociālo dzīvojamo telpu. Tie ir atsevišķi dzīvojoši, maznodrošināti pensionāri un personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti, ja bērnam nav nodrošināta atsevišķa istaba, kā arī cilvēki, kam ir nepieciešams servisa dzīvoklis, jo viņi pārvietojas riteņkrēslā.

1. reģistrā iekļauj arī denacionalizēto ēku īrniekus, kas dzīvojuši attiecīgajā ēkā jau pirms tās denacionalizācijas un sasnieguši pensijas vecumu, kā arī personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti.

Likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 13. pantā ir noteiktas personas, kurām neatliekami sniedzama palīdzība (personas mājoklis ir cietis terora aktā, avārijā u. c. nelaimēs).

Pašvaldība pirmkārt nodrošina ar dzīvojamo telpu (14. pants) personas, kurām saskaņā ar likumu “Par dzīvojamo telpu īri” sniedzama palīdzība gadījumos, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas un ja tās ir:

  • maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai ir personas ar invaliditāti;
  • maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir persona ar invaliditāti;
  • pašvaldības teritorijā dzīvojošas citas personas, kuras pieder pie tās pašvaldības domes noteiktās personu kategorijas, kurām pašvaldība sniedz palīdzību, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas.

Vēl ir arī citas situācijas, kurās pašvaldība sniedz palīdzību, un galvenokārt tiesības uz palīdzību ir maznodrošinātām personām.

Tātad par iespējām reģistrēties rindā uz sociālo dzīvokli ir jāinteresējas pašvaldībā, sociālajā dienestā.

Maznodrošinātiem iedzīvotājiem ir iespēja saņemt dzīvokļa pabalstu arī tad, ja mājokli īrē.

Zvanot pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055, Rīgas iedzīvotāji var saņemt informāciju par sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem galvaspilsētā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas