E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16671
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
3
3

Aizliegts pārdot alkoholiskos un enerģijas dzērienus nepilngadīgajiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2019
Līga

Labdien! Darbā ir radies jautājums par tā saucamo bezalkoholisko dzērienu tirgošanu nepilngadīgajiem. Es saprotu, ka par alkoholisku sauc dzērienu, kurā alkohola saturs nav mazāks par 1,5%. Bet vai ir pareizi (atļauts) pārdod jaunietim, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, dzērienu, kurā ir, piemēram, 0,5% alkohola? Un kvasu, kurš satur 0,5% alkohola?

A
atbild:
18. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6.panta otrā daļa noteic: “Alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties.”

Likumā “Par akcīzes nodokli” ir definēts, kas ir alkoholiskie dzērieni, – raudzēts dzēriens, vīns vai starpprodukts ar vairāk nekā 1,2% alkohola, alus un alus dzērieni ar vairāk nekā 0,5% alkohola.

Saskaņā ar Enerģijas dzērienu aprites likumu enerģijas dzērienus aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikts: bērns nedrīkst lietot alkoholiskos un enerģijas dzērienus. Bērns ir aizsargājams no alkoholisko dzērienu ietekmes.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir paredzēta atbildība gan par alkoholisko dzērienu, gan enerģijas dzērienu pārdošanu.

Savulaik bija narkologu iniciatīva noteikt ierobežojumus pārdot nepilngadīgajiem dzērienus, kas likuma “Par akcīzes nodokli” izpratnē ir bezalkoholiski, bet satur alkoholu. Normatīvajos aktos šī iniciatīva nav pārtapusi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas