E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16642
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Mantojuma masas sadale

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
Jānis

Labdien! Pirms 5 gadiem nomira mans tēvs, es un mana mirušās māsas meita mantojām dzīvokli Cēsīs. Mantojums ir sadalīts, un viss ir beidzies, bet mani aizvainoja māsasmeitas rīcība. Viņa, nekonsultējoties ar mani, uzlauza dzīvokļa durvis, aizveda visas mēbeles, dzīvoklis palika absolūti tukšs. Bija iesniegums policijā, neko nepanācu. Jautājums: vai es varu pieprasīt morālo kompensāciju no radinieces par tik neētisku rīcību? Un otrs, starp aizvestajām mantām bija mūzikas instruments, kuru es atradu, bet atrodas pie trešās personas, kura man pieprasa pirkuma čeku. Es neko nevaru nedz pieprasīt, nedz atgūt?

A
atbild:
08. aprīlī, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 382. pantumantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta”, t.i., mantojot konkrētu īpašumu, Jums bija tiesības arī uz tajā atrodošos kustamās mantas daļu (atbilstoši mantojuma masas sadalei). Tā kā minētais jautājums nav krimināltiesisko attiecību tvērumā (strīds ir civiltiesiska rakstura), Jums ir tiesības vērsties pie Jūsu tiesību aizskārējas ar patstāvīgu prasību.

Saskaņā ar Civillikuma 1635. pantukatrs tiesību aizskārums, tas ir, katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras rezultātā nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot. Ar morālo kaitējumu jāsaprot fiziskas vai garīgas ciešanas, kas izraisītas ar neatļautas darbības rezultātā nodarītu cietušā nemantisko tiesību vai nemantisko labumu aizskārumu. Atlīdzības apmēru par morālo kaitējumu nosaka tiesa pēc sava ieskata, ņemot vērā morālā kaitējuma smagumu un sekas”.

Pirms jautājuma izlemšanas par morālā kaitējuma pamatojumu aicinām Jūs iepazīties ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas tiesu prakses apkopojumu Morālā kaitējuma atlīdzināšana civillietās.

Atbildot uz otru jautājumu saistībā ar mūzikas instrumenta īpašumtiesību (piederības) pierādīšanu, paskaidrojam, ka gadījumos, ja trešā persona ir konkrētās mantas labticīgais ieguvējs, Jūsu gadījumā – mūzikas instruments Jums nav piederējis (tas ir bijis mantojuma atstājēja īpašums), pirmšķietami šādas atprasījuma tiesības realizēt nebūs iespējams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas