E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16409
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Nodokļu maksātāja tiesības apstrīdēt VID lēmumus ir noteiktas likumos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Reinis

Kas jādara, lai uzsāktu tiesas procesu ar VID? Visu gadu kārtīgi tiek maksāti nodokļi – un te parāds?!

A
atbild:
04. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu Par nodokļiem un nodevām nodokļu un nodevu sistēmu Latvijā veido valsts nodokļi, ar kuriem apliekamos objektus un kuru likmi nosaka Saeima.

Latvijā ir 15 nodokļi, kurus uzliek saskaņā ar konkrētā nodokļa likumu. Konkrētā nodokļa likumā un attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos ir noteikti nodokļa aprēķināšanas, deklarēšanas un nomaksas termiņi.

Valsts ieņēmumu dienests administrē nodokļus saskaņā ar likumiem un MK noteikumiem.

Piemēram, likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 19. pants nosaka iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu rezumējošā kārtībā.

Nodoklis tiek aprēķināts un iemaksāts budžetā divējādā kārtībā: avansā, arī algas nodokļa veidā, un rezumējošā kārtībā, sagatavojot gada ienākumu deklarāciju. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju (rezumējošā kārtībā), piemēro gan nodokļa progresīvās likmes, gan gada diferencēto neapliekamo minimumu.

Piemērojot nodokli, gada laikā var izveidoties gan tā pārmaksa, gan var būt situācija, ka nodoklis ir ieturēts mazākā apmērā, līdz ar to daļa nodokļa jāpiemaksā.

Nodokļu maksātājam šī likuma 30. pantā ir paredzētas tiesības:

  • iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam motivētu prasību sadalīt taksācijas gadam noteikto apliekamo ienākumu pa iepriekšējiem gadiem, ja minētais ienākums gūts vairāku gadu darba rezultātā;
  • pieprasīt Valsts ieņēmumu dienestam atmaksāt pārmaksāto vai rezumējošā kārtībā kļūdaini samaksāto nodokļa summu;
  • iepazīties ar Valsts ieņēmumu dienesta veikto pārbaužu aktiem, ciktāl šīs pārbaudes attiecas uz maksātāju;
  • pārsūdzēt likumdošanas aktos paredzētajā kārtībā Valsts ieņēmumu dienesta lēmumus;
  • iesniegt gada ienākumu deklarāciju, precizējot taksācijas gada nodokļa aprēķinu, triju gadu laikā saskaņā ar likumu Par nodokļiem un nodevām;
  • iesniegt kopā ar deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestam iesniegumu par nodokļa samaksas sadalīšanu termiņos vai atlikšanu uz laiku līdz pieciem gadiem par ienākumu, kas gūts aizdevuma (kredīta) saistību samazināšanas vai dzēšanas rezultātā;
  • veikt nodokļa grāmatiņā atzīmi par to, ka no nākamās dienas pēc atzīmes veikšanas ienākumu izmaksātājs maksātājam nepiemēro VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu.

Likums “Par nodokļiem un nodevām” reglamentē nodokļu un nodevu administrēšanas procedūru un maksāšanas kārtību, nosaka nodokļu un nodevu uzlikšanas kopējos principus: nodokļu aprēķināšanas un budžetā ieskaitīšanas kārtību; nodokļu administrācijas pieņemto lēmumu pārsūdzēšanas kārtību; atbildību par deklarācijas neiesniegšanu un citiem pārkāpumiem.

Tas, kāda ir VID amatpersonu nodokļu jautājumos pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība, noteikts likuma 37. pantā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas