E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16404
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
5
1
5

Zemes nomas līguma laušana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Inita

Ir iznomāts zemes gabals kā daļa no īpašuma uz 99 gadiem ar nosacījumu nomniecei maksāt nekustamā īpašuma nodokli. Līgumā ir nosacījums, ka līgumu, 6 mēnešus iepriekš brīdinot, var lauzt. Diemžēl nomniece ne reizi pa šiem gadiem nav maksājusi nekustamā īpašuma nodokli, uzvedas rupji, agresīvi, piesavinās svešas lietas. Ap nomas zemi uzlikusi žogu ar atslēgu. Turklāt platība ir nelikumīgi paplašināta, žogs uzlikts arī mana īpašuma teritorijā. Vai nomnieks nomas zemei drīkst likt žogu? Kā rīkoties, ja žogs nelikumīgi (ar atslēgu) uzlikts (paplašināts) arī manā zemē? Vai īpašniekam ir tiesības apsekot savu īpašumu, ja zeme ir iznomāta? Kā jārīkojas, lai nomniece savāktu nelikumīgi ierīkoto žogu? Vai to drīkst, piesaistot policiju, izdarīt arī pats īpašnieks? Vai žoga ierīkošana un atslēgas pielikšana nebija jāsaskaņo ar pašu īpašnieku? Lūgums publicēt zemes nomas laušanas līgumu paraugus. Vai iznomātājs var piedāvāt, mainoties situācijai, citus nomas nosacījumus, kā arī prasīt naudu par zemes lietošanu, ja pirmreizējais līgums uz 99 gadiem ir noslēgts tikai par nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem? Kādi Civillikuma panti attiecas uz zemes nomas līguma laušanu?

A
atbild:
05. martā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 14. nodaļa (2112.–2177. pants) regulē nomas tiesiskās attiecības, t.sk. līguma noteikumus, vispārīgos noteikumus, iznomātāja un nomnieka pienākumus, lauku saimniecību nomnieku sevišķos pienākumus, nomas līguma izbeigšanos. Nomas līgumam kā vienam no saistību tiesību institūtiem ir piemērojami un uz to arī attiecas Civillikuma 1401.–1592. pants. Vienpusēja atkāpšanās no nomas līguma, iznomātāja vai nomnieka tiesības prasīt atcelt nomas līgumu ir paredzētas Civillikuma 2170.–2173. pantā.

Privāttiesiskajās attiecībās pastāv pušu autonomijas princips, kas nozīmē, ka puses ir tiesīgas slēgt visa veida ar likumu atļautus darījumus, tostarp arī grozīt noslēgtos darījumus vai vienoties par jau noslēgto darījumu izbeigšanu (atcelšanu), t.i., iznomātājs ir tiesīgs nomniekam piedāvāt citus nomas nosacījumus.

Nekāda universāla vai vispārēja zemes nomas līguma laušanas parauga nevar būt, iespējams, ka kaut kādu paraugu var sameklēt internetā. Jānorāda, ka ir noslēgts konkrēts zemes nomas līgums, līdz ar to arī šā līguma laušana var būt tikai konkrēta.

Jautājumā norādītais pastāvošais strīds, ja puses domstarpības nevar atrisināt, savstarpēji vienojoties, ir izskatāms tiesā, ceļot attiecīgu prasību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas