E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16356
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kam būvvalde var izsniegt būvprojektu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2019
Irina

Jautājums, visdrīzāk, ir būvvaldes kompetencē. Esmu būvspeciālists – projektētājs, iesniedzu manis izstrādāto būvprojektu (vairāku mēnešu darba rezultāts) būvvaldē vai inženiertīklu turētājam (piemēram, “Rīgas ūdens”) saskaņošanai (papīra formā). Kamēr projekts atrodas saskaņošanas procesā, būvniecības ierosinātājs (pasūtītājs, ar kuru ir noslēgts projektēšanas līgums) ir pieprasījis pēc izskatīšanas izsniegt būvprojektu viņam, nevis man. Vai būvvaldei/inženierkomunikāciju turētājam ir tiesības viņam to izsniegt un atteikt izsniegt to man? Ja ir, saskaņā ar kāda normatīvā akta un kura punkta prasībām? Par būvprojekta izstrādi būvniecības ierosinātājs ir veicis tikai avansa maksājumu, un pastāv liela varbūtība, ka gala maksājumu neveiks maksātnespējas dēļ.

A
atbild:
14. februārī, 2019
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Īpašuma īpašnieks ir vienīgais, kas var ierosināt būvniecību. Tiesības ierosināt būvniecību izriet no Vispārīgo būvnoteikumu 3. punkta:

  1. Būvniecību var ierosināt:

3.1. zemes vai būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs (arī publiskas personas zemes vai būves tiesiskais valdītājs) vai lietotājs, kuram ar līgumu noteiktas tiesības būvēt;

3.2. pašvaldība, ja tā sakārto vai nojauc būvi, kas kļuvusi bīstama un rada apdraudējumu cilvēku drošībai, vai nojauc patvaļīgās būvniecības objektu;

3.3. enerģētikas un elektronisko sakaru reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos – energoapgādes komersants un elektronisko sakaru komersants.

Attiecīgi īpašnieks var ierosināt būvniecību, bet tālāk deleģēt vai pilnvarot (šajā gadījumā) projektētāju viņa vārdā gan iesniegt būvvaldē dokumentāciju, gan saņemt atbildi. Lai projektētājs varētu būvvaldē iesniegt savu izstrādāto projektu, viņš to var izdarīt tikai ar ierosinātāja pilnvaru. Var gadīties situācija, ka kādu dokumentāciju ir iesniegusi būvvaldē pilnvarotā persona, un var būt situācijas, ka mainās ierosinātāja, t.i., īpašnieka viedoklis. Viņš izdomā, ka pats vēlas saņemt noteikto dokumentāciju. Tādas ir viņa tiesības kā īpašuma īpašniekam, norādot būvvaldei, ka vēlas izbeigt izsniegtās pilnvaras darbību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas