E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16278
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Vai drīkst iegūt traktortehnikas vadītāja tiesības, ja ir uzturlīdzekļu parāds

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2019
Juris

Labdien! Es vēlētos uzzināt, vai drīkstu traktora tiesības likt vai nedrīkstu, ja esmu uzturlīdzekļu parādnieks?

A
atbild:
15. februārī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Uzturlīdzekļu garantiju fonda parādniekiem piemēro transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu. Kā LV portālam jau iepriekš norādījusi Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, šādu aizliegumu piemēro transportlīdzekļu un vadīšanas apliecībām, kuras izsniedz Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Savukārt traktora vadīšanas tiesības izsniedz Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra. Līdz ar to, ja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija ir pieņēmusi lēmumu par aizliegumu parādniekam izmantot transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesības, tas nav attiecināms uz traktortehnikas vadīšanas tiesībām.

Traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 551 Traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas, kā arī traktortehnikas vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība. Šo noteikumu 17. punkts paredz, ka traktortehnikas vadītāja tiesības pēc eksāmenu nokārtošanas var iegūt persona, kas:

  • pabeigusi teorētisko un praktisko apmācību atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka prasības komersantiem, izglītības iestādēm un speciālistiem, kuri nodrošina traktortehnikas vadītāju apmācību, traktortehnikas vadītāju apmācības programmas, kā arī traktortehnikas vadītāju apmācības procesa kontroles kārtību;
  • attiecīgās kategorijas teorētiskās zināšanas un praktisko pieredzi ir apguvusi pašmācībā (pašmācībā var iegūt TR1 kategoriju, savukārt TR2, TR3 vai TR4 kategoriju pašmācībā atļauts iegūt personai, kurai vismaz 12 mēnešus jau ir kāda no traktortehnikas vadītāja kategorijām).

Savukārt minēto MK noteikumu 18. punktā noteikts, ka persona secīgi nokārto šādus eksāmenus, lai iegūtu traktortehnikas vadītāja tiesības:

  • teorētisko eksāmenu par ceļu satiksmes noteikumiem un ceļu satiksmes drošības jautājumiem (turpmāk – ceļu satiksmes noteikumu eksāmens). Persona ir atbrīvota no ceļu satiksmes noteikumu eksāmenu kārtošanas, ja tai ir tiesības vadīt traktortehniku vai C1 vai C kategorijai atbilstošus transportlīdzekļus;
  • teorētisko eksāmenu par traktortehnikas vispārīgo uzbūvi un ekspluatācijas jautājumiem (turpmāk – ekspluatācijas eksāmens);
  • traktortehnikas vadīšanas eksāmenu (turpmāk – vadīšanas eksāmens).

Atbilstoši MK noteikumu 20. punktam, lai iegūtu vairāku kategoriju traktortehnikas vadītāja tiesības, persona kārto ceļu satiksmes noteikumu eksāmenu, attiecīgās kategorijas ekspluatācijas eksāmenu un vadīšanas eksāmenu ar katrai kategorijai atbilstošu traktortehniku.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas