E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16273
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Vai pirmsskolas skolotāja darba dienā drīkst iekļaut pusdienas pārtraukumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2019
Dace

Cik likumīgi ir pirmsskolas skolotāja darba dienu pagarināt, iekļaujot arī pusdienas pārtraukumu? Līdz ar to dienas garums automātiski pagarinās par 0,5–1 stundu. Pirmsskolas specifika ir saistīta ar noteikumu, ka pirmsskolas skolotājam visu dienu ir tiešās kontaktstundas ar bērniem – tās ir 36 kontaktstundas. Četras stundas paredzētas kā gatavošanās nodarbībām (MK noteikumi Nr. 455). Vai pirmsskolas skolotājam pēc darba likumdošanas obligātajā pārtraukumā būtu arī jāizslēdz telefons, nav jāatbild uz vecāku zvaniem, nav jāiet pie bērniem, – neskatoties uz darba specifiku, viņš uz šo laiku iet prom no darbavietas, neskatoties uz apstākļiem? Vai šajos abu likumu noteikumos attiecībā uz pirmsskolu nav kādas pretrunas? Kā to atrisināt pašvaldības līmenī? Šo regulu par obligāto pusdienas pārtraukumu ievērot pieprasa pašvaldība, neskatoties uz darbinieku protestu. Tad jau ir tā, ka ar vienu roku dod, 40 stundu slodzē iekļaujot četru stundu gatavošanos nodarbībām, bet ar otru roku pagarina reālo darba laiku par 2,5–5 stundām nedēļā. Skolotāji visu laiku ir kopā ar bērniem – ēdot pusdienas, arī bērnu gulēšanas laikā utt.

A
atbild:
25. februārī, 2019

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumos par pedagogu darba samaksu noteiktajam pirmsskolas izglītības pedagogiem ir 40 darba stundas nedēļā, tai skaitā 36 darba stundas ar izglītojamiem un četras darba stundas – sagatavošanās nodarbību vadīšanai. Tas nozīmē, ka 40 darba stundas pedagogs piedalās izglītības programmas īstenošanā, īstenojot rotaļnodarbības pirmsskolas grupā, savukārt četras darba stundas gatavojas nodarbību vadīšanai ārpus darba ar grupu.

Pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas laikā, t.i., minētās 40 darba stundas, pirmsskolas pedagogam ir jāatrodas kopā ar bērniem visu laiku bez pārtraukumiem. Savukārt saistībā ar pašvaldības noteikto pārtraukumu darbā (tā saucamo pusdienas pārtraukumu) Darba likuma 145. pantā ir noteikts, ka pārtraukuma laikā darbiniekam ir tiesības atstāt savu darbavietu, ja darba līgumā, darba koplīgumā vai darba kārtības noteikumos nav noteikts citādi. Ja pārtraukuma laikā darbiniekam ir noteikts aizliegums atstāt savu darbavietu un darbinieks šo laikposmu nevar izmantot pēc sava ieskata, šāds pārtraukums ieskaitāms darba laikā. Visbiežāk pārtraukumi darbā un to izmantošanas kārtība tiek noteikta iestādes darba kārtības noteikumos.

Līdz ar to vispirms šis jautājums būtu jānoskaidro pie iestādes vadītāja. Ja darba līgumā vai darba kārtības noteikumos nav noteikts aizliegums pārtraukuma laikā atstāt darbavietu, tad pedagogam ir tiesības atstāt darbavietu, bet vadītājam būtu jāsniedz skaidrojums par to, kā šajā pārtraukuma laikā tiks īstenota izglītības programma un nodrošināti bērniem droši apstākļi.

Tā kā, pēc jautājumā izklāstītā, pusdienas pārtraukumu noteikusi pašvaldība, pirmsskolas vadībai un pedagogiem būtu jāvēršas pie pašvaldības ar lūgumu sniegt skaidrojumu par to, kā šajā gadījumā tiks ievērots Darba likuma 145. panta trešajā daļā noteiktais.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas