E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16250
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pašvaldībai jāizsniedz dokuments par īpašuma apgrūtinājuma izbeigšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2019
Ieva

Labdien! Manam īpašumam ir divi servitūta ceļi, viens par labu A īpašumam, otrs par labu B īpašumam, abiem īpašumiem ir piekļuve arī no pilsētas ielas. Īpašuma A īpašnieks ir ar mieru likvidēt ceļa servitūtu, bet īpašums B ir likvidēts un tagad pieder pašvaldībai. Vēlos likvidēt abus ceļa servitūtus, lai ierīkotu žogu. Biju pie notāra, un pirms nostiprinājuma lūguma izveidošanas ir nepieciešams lēmums no pašvaldības, ka atļauj likvidēt ceļa servitūtu. Kas šobrīd būtu jādara, lai dabūtu no pašvaldības atļauju un es varētu likvidēt ceļa servitūtu? Un pie kura pašvaldības darbinieka būtu nepieciešams vērsties, jo, kad zvanīju pašvaldībai, viņi paši neprata atbildēt?

A
atbild:
21. februārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar likuma “Par ceļiem” 6.1 panta regulējumu ceļa servitūtu nodibina (un likumīgi izmanto) tikai tad, ja tas ir vienīgais piekļuves ceļš kādam nekustamajam īpašumam.

Ja piekļūšanu valdošajam īpašumam nodrošina cits piebraucamais ceļš un senākais ceļš vairs nav vienīgais, reālservitūts ir izbeidzams, jo iestājies īpašuma apgrūtinājumu atceļošs nosacījums (Civillikuma (CL) 1237. pants).

Saskaņā ar MK 2012. gada 10. aprīļa noteikumu Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” 111. punktu ierakstu par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja:

  • iesniegts dokuments par ceļa servitūta izbeigšanu saskaņā ar CL 1237. pantu;
  • iesniegts spēkā esošs tiesas nolēmums par ceļa servitūta atcelšanu vai tā neesamību;
  • iesniegts apgrūtinājumu plāns, kas nesatur ziņas par iepriekš Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, ja ceļa servitūta teritorija bija attēlota zemes robežu plānā vai apgrūtinājumu plānā, un zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti satur dokumentu par ceļa servitūta izbeigšanu.

Kā ceļa servitūta statuss likvidējams, detalizēti var uzzināt Valsts zemes dienesta mājaslapā sadaļā “Ceļa servitūtu reģistrācija”.

Tā kā pašvaldība ir viena valdošā nekustamā īpašuma īpašniece, tad tai Jums ir jāizsniedz dokuments par ceļa servitūta izbeigšanu saskaņā ar CL 1237. pantu.

Tā kā jautājumā nav norādīta konkrēta pašvaldība, kuras teritorijā atrodas ceļa servitūts, nav iespējams pateikt, pie kura darbinieka ieinteresētajai personai jādodas. Taču katrā pašvaldībā ir kāda struktūra, kuras pārziņā ir nekustamo īpašumu lietas, un tās speciālistu kompetencē ir attiecīgo dokumentu sagatavot. Katrā ziņā bez tiešas kontaktēšanās ar pašvaldības speciālistiem šo jautājumu atrisināt nebūs iespējams.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 221 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas