E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15857
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc bezdarbnieka pabalsta apturēšanas izmaksu atjauno uz tam noteikto termiņu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2018
Marina

Atrodos bezdarbnieka statusā, bet uz noteiktu laiku (2 mēneši) strādāju. Noteiktais laiks beigsies 15. janvāri, bet jau 13. janvārī iešu dekrētā (30 grūtniecības nedēļas). Kā es saprotu, ja 13. janvārī vēl būšu darba attiecībās, varu pretendēt uz maternitātes pabalstu. Bet kas ir ar bezdarbnieka pabalstu (kas bija apturēts uz tiem 2 mēnešiem, kamēr es bija algotā darbā)? Šajā gadījumā tas tiek zaudēts. Vai varu to turpināt saņemt pēc maternitātes pabalsta (pēc 126/140 dienām, BKA ies vīrs)? Paldies!

A
atbild:
17. decembrī, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 10. panta pirmās daļas 2. punkts paredz, ka bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja bezdarbnieks iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” uz laiku līdz diviem mēnešiem (ieskaitot). Savukārt šīs tiesību normas 3. punkts nosaka, ka bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur arī tad, ja bezdarbnieks saņem slimības vai maternitātes pabalstu.

Tas nozīmē, ka bezdarbnieka pabalstu neizmaksā par laika periodu, kamēr persona ir nodarbināta saskaņā ar noslēgto noteikta laika darba līgumu, kas nav ilgāks par diviem mēnešiem, kā arī par laika periodu, par kuru tiek saņemts piešķirtais maternitātes pabalsts.

Laika periodu, kad bija apturēta bezdarbnieka pabalsta izmaksa, neieskaita pabalsta izmaksas (saņemšanas) ilguma termiņā, t.i., 9 mēnešu periodā. Praktiski tas nozīmē, ka par periodu, par kuru bija apturēta bezdarbnieka pabalsta izmaksa, tā tiek pagarināta pēc tam, kad bezdarbnieks atkal ir tiesīgs turpināt saņemt pabalstu.

Jāuzsver, ka tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tiešā veidā saistītas ar personas atrašanos bezdarbnieka statusā. Ja tiek zaudēts bezdarbnieka statuss, tiek izbeigta arī bezdarbnieka pabalsta izmaksa.

Arī gadījumā, ja iepriekš noslēgtais darba līgums (uz laiku līdz diviem mēnešiem) tiek pagarināts, bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiek izbeigta. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas