E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30927
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kur vērsties, ja darba devējs nemaksā nodokļus

J
jautā:
08. novembrī, 2023
Mārtiņš Krastiņš

Jau vairākas reizes esmu sniedzis ziņas saistībā ar firmu, kura nemaksā nodokļus, taču līdz šim nekas nav darīts, lai situāciju atrisinātu. Firma nav nodevusi ziņas par algām un nodokļu maksājumiem Valsts ieņēmumu dienestā. Ir laiks, kad man būtu jāsaņem bezdarbnieka pabalsts, bet to nav iespējams iegūt, jo vienīgie nodokļu maksājumi ir bijuši martā un aprīlī. No maija līdz oktobrim nav veikti pārējie nodokļu maksājumi. Kāpēc jānonāk līdz situācijai, kad valsts atbildīgās instances nepilda savus pienākumus saistībā ar firmām, kas nemaksā nodokļus? Kāpēc netiek apturēta šādu firmu turpmākā darbība, ja ir konstatēti vairāki gadījumi, kad nav veikti nodokļu maksājumi?

A
atbild:
16. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Situācijas izklāstā nav norādīts, kuras iestādes esat informējis par to, ka darba devējs tiesību aktos noteiktajā kārtībā par darbiniekiem nesniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam. Ja tās ir valsts pārvaldes iestādes, iesniegumi ir rakstveidā, atbilde bija jāsaņem mēneša laikā.

Darba ņēmēji ir obligāti pakļauti sociālajai apdrošināšanai. Ja ir noslēgts darba līgums, atbilstoši tam veikts darbs, aprēķināta un izmaksāta alga, tas, ka darba devējs nav veicis sociālos maksājumus, neietekmē darbinieka tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” ir noteikts: tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Iestājoties darbā, ir jānoslēdz darba līgums rakstveidā. Darba likumā ir noteikti darba devēja pienākumi, tai skaitā katru mēnesi izsniegt algas lapiņu, kurā ir redzamas gan nostrādātās stundas, gan atalgojums, gan nodokļu maksājumi, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Portālā Latvija.lv ir iespējams pārliecināties, vai darba devējs maksā nodokļus.

Par savu tiesību aizskārumu darbinieks var vērsties gan Valsts ieņēmumu dienestā (uzticības tālrunis: 80009070; e-pasta adrese: parkapumi@vid.gov.lv), gan Valsts darba inspekcijā (Valsts darba inspekcijas reģionālo inspekciju kontaktinformācija ir pieejama VDI tīmekļvietnē).

Likumā “Par nodokļiem un nodevām” ir noteikts, kad Valsts ieņēmumu dienests var apturēt nodokļu maksātāja saimniecisko darbību (uzņēmums izvairījies no nodokļu vai nodevu maksāšanas; uzņēmums nodarbina personas, ar kurām nav noslēgts rakstveida līgums; nodokļu maksātājs lieto kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu datorprogrammu vai grāmatvedības informācijas datorsistēmu, kurai ir mainīta programmatūra vai veiktas citas darbības, ar kurām radīta iespēja slēpt vai samazināt ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu, vai arī nodokļu maksātājs lieto normatīvajiem aktiem neatbilstošu nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīci vai iekārtu; nodokļu maksātājs nodarbinātajai personai izmaksā ienākumus, kuri nav uzrādīti grāmatvedības uzskaitē un citos gadījumos).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas