E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15798
Lasīšanai: 2 minūtes
29
29

Kad darba devējam ir jāapmaksā briļļu iegāde

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2018
Krista

Sakiet, lūdzu, vai darbavieta kompensē briļļu iegādi, ja darbiniekam ir darbs pie datora (lielāko dienas daļu), bet brilles nepieciešamas tālumam? Redze ir pasliktinājusies, bet brilles darbam ar datoru nav nepieciešamas, kaut gan ir brīži, kad tāluma brilles tiek lietotas arī darbam ar datoru.

A
atbild:
17. decembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uz darbiniekiem, kuri katru darba dienu vismaz 2 stundas strādā ar displeju (datora monitoru), attiecas Ministru kabineta noteikumos Nr. 343 “Darba aizsardzības prasības, strādājot ar displeju” noteiktās darba aizsardzības prasības.

Saskaņā ar MK noteikumi Nr. 343 11. punktu darba devējs nodrošina nodarbinātajiem, kuri strādā ar displeju, obligātās veselības pārbaudes, to skaitā redzes pārbaudes, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā:

  • pirms darba uzsākšanas ar displeju;
  • periodiskās pārbaudes;
  • ja nodarbinātais sūdzas par redzes traucējumiem, kurus varētu būt izraisījis darbs ar displeju. 

Noteikumu 12. punkts paredz darba devēja pienākumu nodrošināt ar brillēm (noteiktā apmērā apmaksāt to iegādi) darbinieku, ja veselības pārbaudē konstatēts, ka brilles nepieciešamas darba pienākumu veikšanai.

Tātad Jūsu veselības pārbaudes kartē ir jābūt ārsta atzīmei, ka brilles nepieciešamas darbam ar displeju. Ja šādu atzīmi ārsts veselības pārbaudes kartē nav ietvēris, darba devējam nav pienākuma apmaksāt Jums briļļu iegādi.

Parasti iestādes iekšējos normatīvajos dokumentos ir noteiktas summas, ko darba devējs kompensē briļļu iegādei. Informācija par to ir jājautā personālvadības pārstāvim.

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas