E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15767
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Parādu ārpustiesas atgūšanas izdevumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2018
IVETA

Labdien! Jautājums ir – vai parādu piedziņas kompānijai (“Creditreform”) ir tiesības nosūtīt vēstuli par manām parāda saistībām uz manas mātes adresi (adresētu man), ja šī adrese nav bijusi norādīta konkrētajam kreditoram (“4finance”) kā mana saziņas adrese, kā arī tā nav mana deklarētās dzīves vietas adrese? Turklāt izsūtīšanas datuma dienā man zvanīja “Creditreform” darbiniece un savā ierastajā cieņu pazemojošajā tonī brīdināja par šo 17 eiro obligāto samaksu (kaut arī manas parāda saistības ar “4finanse” ir nokārtotas). Šajā pašā dienā saņēmu arī e-pastu, bet ne telefoniski, ne elektroniski man netika prasīta piekrišana viņu vēstules izsūtīšanai uz manas mātes adresi. 

Uz lūgumu paskaidrot, ar kādām tiesībām viņi ir tā rīkojušies, man tika paskaidrots, ka, citēju, “saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī valstī pastāvošo praksi nerezultatīvas komunikācijas ar debitoru gadījumā var tikt izmantota cita piedziņas aģentūras (šajā gadījumā “Creditreform”) rīcībā esoša tiesiskā ceļā iegūta informācija. Pārbaudot Jūsu vēsturiskās parāda atgūšanas lietas audita pierakstus, ir noskaidrots, ka adrese ir iegūta cita kreditora parāda atgūšanas procesa ietvaros kā rēķinu saņemšanas adrese”. Šo adresi neesmu nevienam norādījusi kā rēķinu saņemšanas adresi!

Esmu dziļā neizpratnē par visu šīs lietas būtību. Pirms četriem gadiem, 24.04.2014., “Creditreform” uzsāka piedziņas lietu, izsūtot man par to brīdinājumu, bet kopš tā laika jebkura veida komunikācija, atmaksas grafiku izveide, pagarināšana, parāda atmaksa tika veikta tikai un vienīgi ar “smscredit” bez “Creditreform” līdzdalības. Viņi tikai visu šo laika periodu ir psiholoģiski ietekmējuši ar saviem draudu zvaniem un e-pastiem (parāda atmaksas laikā), kaut arī nemitīgi tiku viņiem norādījusi, ka man ar šo kompāniju vispār nav sakara, visas saistības kārtoju ar kreditoru.

Tagad, kad parāda saistības man ir nokārtotas, terors turpinās par šo 17 eiro samaksu. Paskaidrojiet, lūdzu, vai tāda veida komercprakse ir godprātīga?

Būšu ļoti pateicīga Jums par sniegto atbildi! Patiesā cieņā!

A
atbild:
29. novembrī, 2018

Ministru kabineta noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” nosaka, ka parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības papildus pieprasīt izdevumus, kas noteikti šo noteikumu 2. pantā. Tādējādi likumīgas tiesības šādus (pamatotus) izdevumus pieprasīt parādu piedzinējam ir.

Taču minētais jautājums ir jāskata saistībā ar to, vai Jums vēstules nosūtīšanas brīdī visas saistības bija izpildītas. Šajā pašā kontekstā jāizvērtē, kādā statusā rīkojas parādu piedzinējs “Creditreform” – uz pilnvaras pamata (kā pats parādnieks) vai saistību cesijas rezultātā. Saskaņā ar Civillikuma 1807. pantu cesijas rezultātā parādnieka stāvoklis nedrīkst pasliktināties.

Saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7.panta 1. daļu kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un sniedz visu šajā pantā noteikt informāciju. Saskaņā ar šīs pašas tiesību normas 12. pantu parādvēstures datubāzi ir tiesīgi izveidot kā kreditori, tā arī personas, kuras kreditora vārdā atgūst aizdevumu. Šādā datubāzē ir iekļaujama informācija par parādnieku un tā parādu, nevis trešajām personām (kā Jūsu gadījumā Jūsu mātes personas dati). Detalizēts datubāzē iekļaujamās informācijas apmērs noteikts likuma 13. panta 2. daļā.

Lai sniegtu pilnvērtīgu atbildi uz Jūsu jautājumiem, ir nepieciešama pilnīga informācija attiecībā uz Jūsu gadījumu. Tāpēc aicinām Jūs vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, kas ir ārpustiesas parādu piedzinēju uzraudzības iestāde, ar rakstisku iesniegumu, detalizēti izklāstot lietas būtību un pievienojot saviem apgalvojumiem atbilstošus pierādījumus (piemēram, pierādījumus par saistību izpildi pret kreditoru).

Bez tam, ņemot vērā, ka parādu piedzinējs ir veicis trešās personas (Jūsu mātes) personas datu apstrādi bez tiesiska pamata, aicinām Jūs (un Jūsu māti) vērsties ar iesniegumu Datu valsts inspekcijā saistībā ar prettiesisku personas datu apstrādi. Iesniegumu paraugi pieejami šeit

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas