E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15750
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Pasākumu norises laiks bērnudārzā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2018
Inese

Labdien! Mans dēls (5 gadi) apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi. Konkrētā iestāde ir nolēmusi (bez vecāku aptauju veikšanas un neparedzot to iekšējos kārtības noteikumos) svarīgākos atskaites pasākumus, piemēram, Ziemassvētki u. c., rīkot sestdienās ārpus iestādes telpām. Mums sestdienās nav iespējams tos apmeklēt, jo neatrodamies ārpus pilsētas un apmeklējam augstskolas lekcijas. Lūdzot iestādi nodrošināt pasākumus bērnudārza oficiālajā darba laikā, tika saņemts atteikums. Līdz ar to manam bērnam ir liegta iespēja piedalīties iestādes organizētajos pasākumos un atrādīt savus sasniegumus. Vai tiešām minētajai iestādei ir tiesības noteikt jebkuru tai pieņemamu laiku pasākumiem, un vai tas drīkst būt arī oficiālajās brīvdienās?

A
atbild:
14. decembrī, 2018

Izglītības likums nosaka, ka izglītības process (arī pirmsskolas izglītības iestādē) ietver gan mācību, gan audzināšanas darbību, jo izglītībai jāveido personas zināšanu, prasmju un attieksmju kopums. Savukārt Ministru kabineta 15.07.2016. noteikumi Nr. 480 Izglītojamo audzināšanas vadlīnijas un informācijas, mācību līdzekļu, materiālu un mācību un audzināšanas metožu izvērtēšanas kārtība (audzināšanas vadlīnijas) nosaka, ka audzināšana ir virzīta uz sociālās un kultūras pieredzes ieguvi, izglītojamo emocionālā intelekta attīstību un pašregulāciju, vērtību sistēmas veidošanos un tikumu izkopšanu attiecību veidošanai, sadarbībai, pilsoniski atbildīgai un veiksmīgai dzīvei sabiedrībā.

Viens no audzināšanas uzdevumiem ir veicināt izglītojamo piederību Latvijas, Eiropas un pasaules kultūrtelpai, izpratni par vispārcilvēciskajām un kristīgajām vērtībām, latvisko dzīvesziņu, kultūras mantojumu, tradīcijām un to saglabāšanu.

Savukārt pirmsskolas izglītības vadlīnijās (Ministru kabineta 31.07.2012. noteikumi Nr. 533 Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām) noteikts, ka “izglītības programmas īstenošanā izglītības iestāde iekļauj dažādus ar mācību programmas saturu saistītus pasākumus (piemēram, svētki, izstādes)”.

Ja pirmsskolas iestādē pasākumi, t.sk. gadskārtu svētku atzīmēšana, notiek ārpus iestādes darba laika, tas nozīmē, ka tie neietilpst izglītības procesā un bērniem nav obligāti jāapmeklē. Tādēļ vecākiem ar pirmsskolas vadību būtu jāpārrunā, kā pirmsskolā tiek īstenots pirmsskolas izglītības vadlīnijās un audzināšanas vadlīnijās noteiktais. Ja risinājumu rast neizdodas, vecākiem jāvēršas pie izglītības iestādes dibinātāja (iespējams, pašvaldības) vai Izglītības kvalitātes valsts dienestā, minot pirmsskolas nosaukumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas