E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15469
Lasīšanai: 5 minūtes
1
8
1
8

Servitūta ceļš kā vienīgais piekļuves ceļš

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2018
Dace

Deviņdesmito gadu sākumā ar pašvaldības lēmumu uzveidots ceļa servitūts, kas skar arī man piederošu zemi. Manā gadījumā šis apgrūtinājums nav ierakstīts zemesgrāmatā, nezinu, kā citiem zemes īpašniekiem. Šis ceļa servitūts, savienojot visus to skarošo zemes īpašumu robežplānus, savieno vienu pašvaldības ceļu ar citu. Lēmumā, protams, nav norādīts, kam par labu servitūts izveidots.

Situācija tāda, ka vienīgā iespēja piekļūt manam īpašumam ir pa šo servitūtu, pārējie īpašumi jau atrodas vau nu pie viena, vai otra pašvaldības ceļa, bet ir vēl divi tādi zemesgabali, pie kuriem piekļūst pa citu ceļu gan faktiski, gan tas redzams robežplānos. 

Tā kā tas man ir vienīgais piekļuves veids, šo ceļu arī savu iespēju robežās uzturu. Pirms gada viens no tiem diviem kaimiņiem, ko minēju, kas izmanto citu servitūta ceļu (to kopīgi arī uztur), sāka izīrēt sev piederošo zemi. Īrnieks ar savu milzu tehniku un nu jau arī pats īpašnieks, maigi sakot, “samuļļāja” ceļu tā, ka piekļuve nebija iespējama.

Tagad situācija tāda: to divu kaimiņu ceļš, ko paši labo, ir vieglajai tehnikai, manējais, man labojamais, –smagajai tehnikai un, ja sanāk, – manai lietošanai.

Vai varu griezties tiesā ar lūgumu atcelt pašvaldības lēmumu par servitūta ceļu, bet ne pilnībā, lai es arī kaut kā varu piekļūt savam īpašumam. Atkārtoju – pārējiem iesaistītiem zemes gabaliem piekļuve pašvaldības ceļiem ir.

Vai varbūt ir kādi citi ieteikumi, kā rīkoties, lai pārtrauktu bezjēdzību?

A
atbild:
02. novembrī, 2018
Mudīte Luksa
LV portāls

Ja nav iespējama vienošanās starp kalpojošā un valdošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, domstarpības par ceļa servitūta nodibināšanu, izmaiņām vai tā izbeigšanu, kā arī ceļa uzturēšanu ir risināmas tikai tiesas ceļā. Izsmeļoša informācija par ceļa servitūta lietām atrodama LV portāla skaidrojumā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Taču, pirmkārt, jāuzsver, ka ceļa servitūts oficiālu statusu iegūst tikai pēc šā apgrūtinājuma nostiprināšanas zemesgrāmatā gan valdošajam, gan kalpojošam īpašumam. Šīs civiltiesiskās attiecības noteikti jāsakārto, citādi nav iespējami turpmākie soļi situācijas uzlabošanai.

Otrkārt, likuma “Par ceļiem” 6.1 pantā ir norādīts: “Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna.” Ceļa servitūtu tātad nodibina (un likumīgi izmanto) tikai tad, ja tas ir vienīgais piekļuves ceļš kādam nekustamajam īpašumam. Kā var spriest no jautājuma izklāsta, pārējie kaimiņi saviem īpašumiem var piekļūt pa citu maršrutu, tātad šis servitūta ceļš viņiem nedz ir vajadzīgs, nedz likumīgi pienākas.

Treškārt, kaut gan Civillikuma 1151. pantā ir noteikts, ka servitūts ir jāuztur pašam tā lietotājam, tomēr ir jāņem vērā šā likuma 1140. pants: Kalpojošās lietas īpašnieks savukārt nedrīkst servitūta izlietotājam likt ceļā nekādus šķēršļus: viņam jāļauj tam darīt visu, bez kā servitūta tiesību nebūtu iespējams sekmīgi izlietot, kaut arī tas nebūtu īstais servitūta priekšmets.” Ja kalpojošā īpašuma īpašnieks vai tā nomnieks ir servitūta ceļa brauktuvi tiktāl sabojājuši, ka tā nav lietojama, tad šis fakts uzskatāms par minētā panta pārkāpumu, servitūta tiesību izmantošanas traucēšanu. Ja ar īpašnieku nav iespējams vienoties par ceļa sakārtošanu, tad varat sniegt prasību tiesā par radīto zaudējumu atlīdzību.

Kaut arī jautājumā situācija ir diezgan detalizēti izklāstīta, tomēr tā ir pārāk vispārīga un pārāk daudz ir nezināmā, lai sniegtu konkrētākus padomus.

Tā kā ceļa servitūta lietas parasti mēdz būt sarežģītas un visbiežāk nav iespējams panākt vienošanos ar domstarpībās iesaistītajām personām, ieteicams ar visiem dokumentiem un plāniem doties uz konsultāciju pie šajā jomā pieredzējuša jurista, kas palīdzēs tikt skaidrībā par turpmāko rīcību un, ja nepieciešams, pareizi sagatavot prasības pieteikumu tiesai.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas