E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15463
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
6
6

Vai pirmsskolas izglītības iestādē rotaļnodarbībām jānotiek arī brīvlaikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2018
Emīlija

Vai noteikumi par mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laikiem attiecas arī uz pirmsskolas izglītības iestādēm? Vai pirmsskolas iestādē skolēnu rudens, ziemas un pavasara brīvlaikos var nenotikt rotaļnodarbības? Vai šajā laikā var notikt tikai bērnu pieskatīšana? Vai šajos brīvlaikos pirmsskolā var nenotikt mūzikas nodarbības mūzikas pedagoga vadībā, ja tā, tad ko šis pedagogs dara šajā laikā?

A
atbild:
16. oktobrī, 2018
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Vispirms jāuzsver, ka pirmsskola ir izglītības, nevis bērnu pieskatīšanas iestāde. Līdz ar to pirmsskolā notiek izglītības programmas īstenošana pedagoga vadībā, nevis vienkārša bērnu pieskatīšana.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 763 “Noteikumi par 2018./2019. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku” 1. punktā noteikts, ka noteikumi nosaka 2018./2019. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku tām vispārējās izglītības iestādēm, kuras īsteno vispārējās pamatizglītības programmas un vispārējās vidējās izglītības programmas. Tas nozīmē, ka noteikumi par mācību gada sākumu un beigām, kā arī brīvlaikiem neattiecas uz pirmsskolas izglītības programmām.

Pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 533 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām”. Šo noteikumu 4. punktā noteikts, ka pirmsskolas izglītības saturs ir īstenojams vienotā veselumā, veicinot bērna fizisko, psihisko un sociālo attīstību. Savukārt noteikumu 1. pielikumā “Vispārējās pirmsskolas izglītības programmas paraugs” noteikts, ka izglītības programmā noteikto izglītības saturu, kas sekmē bērna attīstību kopumā, apgūst sadarbībā ar pedagogu interaktīvā pedagoģiskā procesā rotaļnodarbībās ar integrētu mācību saturu un bērna patstāvīgā darbībā, visas dienas garumā nodrošinot vienmērīgu slodzi. Turklāt izglītības iestādei katru gadu no 1. jūnija līdz 31. augustam jānodrošina darbs arī vasaras periodā, sekmējot bērnu vispusīgu attīstību.

Tas nozīmē, ka pirmsskolas izglītības programma tiek īstenota visa gada garumā un nav perioda, kurā varētu nenotikt rotaļnodarbības. Līdz ar to arī pedagogam jāatrodas kopā ar bērniem visu laiku.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas