E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15397
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var nemaksāt veselības apdrošināšanas iemaksu par 2018. gadu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2018
Ieva

Labdien! Ja cilvēks 2018. gadā nebija apmeklējis ārstu, vai var nemaksāt veselības apdrošināšanas iemaksu par 2018. gadu, bet gan samaksāt tikai par 2019. gadu? Pakalpojums no valsts puses taču nebija 2018. gadā saņemts. Paldies!

A
atbild:
05. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Apdrošināšana pēc būtības ir pasākumu kopums, kas aptver mantiska rezerves fonda izveidošanu un šā fonda līdzekļu izmantošanu, lai, izmaksājot apdrošināšanas atlīdzību, segtu zaudējumus, kuri apdrošinājuma ņēmējam radušies apdrošināšanas gadījumu (piemēram, nelaimes gadījuma) rezultātā (“Tēzaurs”). Piemēram, veicot sociālās iemaksas vispārējā nodokļu režīmā, persona apdrošinās, ka, kļūstot par vecāku, saņems vecāku pabalstu, bezdarba gadījumā saņems bezdarbnieka pabalstu, slimības gadījumā – slimības pabalstu, kā arī pilnu veselības aprūpes pakalpojumu grozu apdrošinātām personām u. c. Tas, ka noteiktā laika periodā neiestājas apdrošināšanas gadījums, nenozīmē, ka apdrošināšanas iemaksas tiek atmaksātas.

Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumu 6. punkts paredz, ka personai, kura neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā (saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), 2019. gadā ir tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, ja minētā persona ir veikusi veselības apdrošināšanas iemaksas par 2018. un 2019. gadu. Saņemt pilnu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, ja apdrošināšanas iemaksas ir veiktas tikai par 2019. gadu, varēs, ja persona 2018. gadā ir veikusi sociālās iemaksas kā darba ņēmējs vai ir piederējusi pie kādas no iedzīvotāju grupām, kuras automātiski apdrošina valsts.

Plašāks izklāsts par to, kuri iedzīvotāji iekļaujas jaunajā sistēmā automātiski, pieejams LV portāla skaidrojumā No 1. septembra var veikt veselības apdrošināšanas iemaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas