E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15334
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ienākuma nodoklis dāvinājumam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2018
Linda

Trešā persona vēlas dāvināt 50 000 eiro ar bankas pārskaitījumu nekustamā īpašuma iegādei. Vai ir jāslēdz naudas līdzekļu dāvinājuma līgums? Kādi nodokļi ir jānomaksā no dāvinājuma summas?

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja saņem dāvinājumu vairāk nekā 1425 eiro no personas, kas nav laulātais un nav radinieks līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, un saņemtā nauda netiek izlietota, lai segtu ārstniecības vai izglītības izdevumus, tā ir jādeklarē, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, un jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 23% apmērā no pārsnieguma summas (no 50 000 eiro atņemot 1425 eiro).

Civillikuma 1912. pants nosaka, ka “dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību”. Lai dāvinājums būtu spēkā, apdāvinātajam tas ir jāpieņem.

Dāvinājumam var būt papildu nosacījumi, kas arī paredzēti Civillikumā, taču to piemērošana parasti ir saistīta ar nekustamā īpašuma dāvinājumu.

Ja vēlaties, lai naudas dāvinājuma fakts tiktu dokumentēts, var sagatavot līgumu. Civillikuma 1492. pants nosaka, ka rakstisku darījumu aktus var veidot tādā formā, kā katrs vēlas, nav vajadzīgas nekādas sevišķas formalitātes un paraugu ievērošana.

Naudas dāvinājumu var noformēt rakstveida līgumā, taču tas nav obligāti, likumi to neprasa.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas