E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15301
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Darba pārtraukumu organizācija – iekšējās kārtības noteikumos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2018
Vladislavs

Labdien! Strādāju uz liela traktora garu maiņu no 6 rītā līdz 23.00 vakarā. Tagad priekšnieks saka, ka man jāiet pusdienās divreiz, plkst. 12.00 un 16.00, bet es saku, ka tas nav pēc likuma, pēc likuma pusdienās jāiet plkst. 10.00, 14.00 un 18.00. Uz ko priekšnieks atbildēja, ja es gribu ēst trīs reizes dienā, tad nedrīkstu iziet no traktora tikai uz pusdienām. Un nedrīkstu iziet starp pusdienām uzpīpēt. Kā palīdz arodbiedrība, un kā to izveidot?

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pārtraukumus darbā  pusdienu, atpūtas un citām vajadzībām Darba likumā regulē 145. pants.

Tas paredz, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz pārtraukumu darbā, ja viņa dienas darba laiks ir ilgāks par sešām stundām.

Pārtraukumu piešķir ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma. Pārtraukuma ilgumu uzņēmuma darba kārtības noteikumos nosaka darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem, taču tas nedrīkst būt īsāks par 30 minūtēm. Ievērojot darba drošības un veselības aizsardzības principus, darba koplīgumā var noteikt citu pārtraukuma piešķiršanas kārtību.

Pārtraukumu neieskaita darba laikā, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi.

Pārtraukuma laikā darbiniekam ir tiesības atstāt savu darba vietu, ja darba līgumā, darba koplīgumā vai darba kārtības noteikumos nav noteikts citādi. Aizliegumam pārtraukuma laikā atstāt darba vietu jābūt pietiekami pamatotam. Ja pārtraukuma laikā darbiniekam ir noteikts aizliegums atstāt savu darba vietu un darbinieks šo laikposmu nevar izmantot pēc sava ieskata, šāds pārtraukums ieskaitāms darba laikā.

Ja darba rakstura dēļ pārtraukumu ēšanai nav iespējams noteikt, darba devējs nodrošina darbiniekam iespēju paēst darba laikā.

Pārtraukumu atpūtai piešķir jebkurā gadījumā. Ja pārtraukumu atpūtai nav iespējams piešķirt visu uzreiz, pieļaujama tā sadalīšana daļās, kas nedrīkst būt īsākas par 15 minūtēm katra. 

Darba devējs piešķir papildu pārtraukumu darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam. Pārtraukuma ilgumu nosaka darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem, un šie pārtraukumi ieskaitāmi darba laikā.

Jānorāda, ka darba devējs var aizliegt smēķēt darba laikā. Vairāk par tiesībām smēķēt lasiet LV portāla skaidrojumā Smēķētāju un nesmēķētāju tiesības darbā.

Ar arodbiedrības izveidošanas nosacījumiem varat iepazīties un par arodbiedrības ieguvumiem lasīt LV portāla skaidrojumā Kā un kādēļ vērts kļūt par arodbiedrības biedru.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas