E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15232
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
14
14

Vai par SIA pamatkapitālu var kalpot automašīna

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2018
Andris

Vai par SIA pamatkapitālu, kas jāapmaksā reģistrācijas brīdī, var kalpot automašīna vai cita manta, kas tiek pārreģistrēta uz uzņēmumu? Ja tas ir iespējams, vai šāda manta var kalpot kā vienīgais pamatkapitāla avots, ar nosacījumu, ka novērtējums ir vismaz 2800 eiro?

A
atbild:
12. septembrī, 2018
Uzņēmumu reģistrs
Katrīna Gaivoronska, Funkciju izpildes departamenta Rīgas reģiona komersantu un uzņēmumu reģistrācijas nodaļas valsts notāre

Komerclikuma 151. panta pirmajā daļā noteikts, ka pamatkapitālu apmaksā ar naudu vai mantisku ieguldījumu. Šī panta trešajā daļā ir noteikts, ka apmaksas veidu nosaka dibināšanas līgumā vai pamatkapitāla palielināšanas noteikumos. Komerclikuma 152. panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikts, ja dibināšanas līgumā vai pamatkapitāla palielināšanas noteikumos nav paredzēts mantiskais ieguldījums, pamatkapitāls apmaksājams tikai naudā un noteikto ieguldījumu naudā nevar aizstāt ar mantisko ieguldījumu. Tādējādi, ja vēlaties pamatkapitālu apmaksāt ar mantisko ieguldījumu, tad minētais pamatkapitāla apmaksas veids ir obligāti norādāms dibināšanas līgumā. Pretējā gadījumā pamatkapitāla apmaksa ar mantisko ieguldījumu nebūs iespējama.

Komerclikuma 153. panta pirmajā daļā noteikts, ka par mantiskā ieguldījuma priekšmetu var būt naudas izteiksmē novērtējama ķermeniska vai bezķermeniska lieta, kuru var izmantot sabiedrības komercdarbībā, izņemot lietas, uz kurām saskaņā ar likumu nevar vērst piedziņu. Vienlaikus saskaņā ar Komerclikuma 154. panta pirmo daļu mantisko ieguldījumu novērtē un atzinumu par to sniedz persona, kura iekļauta mantiskā ieguldījuma vērtētāju sarakstā. Par vērtētāju nevar būt novērtējamās mantas īpašnieka radinieks līdz trešajai radniecības pakāpei, laulātais un svainis līdz otrajai svainības pakāpei, kā arī persona, kura citādi ieinteresēta mantas novērtējumā.

Ja, dibinot sabiedrību ar ierobežotu atbildību, mantisko ieguldījumu kopējā vērtība nepārsniedz 5700 eiro un mantiskie ieguldījumi kopā ir mazāk par pusi no sabiedrības pamatkapitāla, mantisko ieguldījumu novērtēt un atzinumu sniegt var dibinātāji. Šādā gadījumā atzinumu paraksta visi dibinātāji (Komerclikuma 154. panta otrā daļa).

No minētajām tiesību normām izriet, ka par mantiskā ieguldījuma priekšmetu var būt ķermeniska vai bezķermeniska lieta, tai skaitā automašīna. Pamatkapitālu var apmaksāt gan naudā, gan ar mantisko ieguldījumu. Par katru mantisko ieguldījumu ir jāsastāda un jāiesniedz atzinums, kuru sagatavo un paraksta vai nu eksperts, kurš iekļauts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra apstiprinātajā sarakstā, vai arī dibinātāji, ja mantiskā ieguldījuma kopējā vērtība nepārsniedz 5700 eiro un mantiskais ieguldījums kopā ir mazāks par pusi no sabiedrības pamatkapitāla.

Ievērojot minēto, ja tiks dibināta sabiedrība, kuras mantiskais ieguldījums pamatkapitālā pārsniegs 5700 eiro vai kopējā mantiskā ieguldījuma vērtība būs lielāka par pusi no visa pamatkapitāla, mantiskā ieguldījuma novērtēšanu var veikt tikai eksperts, kurš atbilst Ministru kabineta izvirzītajām prasībām un ir iekļauts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra apstiprinātajā sarakstā.

Informācija par dokumentiem, kas jāiesniedz, lai reģistrētu SIA, norādīta Uzņēmumu reģistra mājaslapā šeit.

Mantiskā ieguldījuma vērtētāju saraksts pieejams Uzņēmumu reģistra mājaslapā šeit.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas