E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15157
Lasīšanai: 2 minūtes
19
19

Vai var atjaunot bezdarbnieka statusu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2018
Iveta

Cilvēkam bija piešķirts bezdarbnieka statuss un bezdarbnieka pabalsts, respektīvi, bija visi nosacījumi saskaņā ar likumu, lai tos piešķirtu. Darbinieks uzturēja aktīvu šo statusu un saņēma bezdarbnieka pabalstu divus mēnešus, un tad radās iespēja atsākt strādāt algotu darbu. Cilvēks pārtrauca bezdarbnieka statusu un vairs nesaņēma bezdarbnieka pabalstu, jo strādāja. Nostrādājot algotu darbu vienu mēnesi, darba līgums noslēgts uz nenoteiktu laiku ar pārbaudes laiku trīs mēneši, veiktas sociālās iemaksas par šo periodu, cilvēks veselības stāvokļa dēļ vairs nevar pildīt šos amata pienākumus, tāpēc vēlas pārtraukt darba attiecības pēc darbinieka vēlēšanās. Vai var atjaunot bezdarbnieka statusu un turpināt saņemt bezdarbnieka pabalstu, kas bija piešķirts pirms tam? Paldies!

A
atbild:
12. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 10. pantā  par bezdarbnieka pabalsta izmaksas apturēšanu un izbeigšanu noteikts, ka bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja bezdarbnieks iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” uz laiku līdz diviem mēnešiem (ieskaitot).

Laiku, kad bezdarbnieka pabalsta izmaksa apturēta, neieskaita šā likuma 9. panta pirmajā un otrajā daļā minētajā periodā. Minētais 9. pants paredz: ja 12 mēnešu periodā personai bezdarbnieka pabalsts tiek piešķirts atkārtoti, to piešķir, ņemot vērā šajā periodā iepriekš piešķirto bezdarbnieka pabalstu saņemšanas ilgumu dienās.

Lai iegūtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, viens no priekšnoteikumiem ir bezdarbnieka statuss.

Nodarbinātības valsts aģentūras informācijā atbildē uz jautājumu “Vai var atjaunot bezdarbnieka statusu, ja ir zaudēts bezdarbnieka statuss, jo persona iekārtojusies darbā uz nenoteiktu laiku, bet darba attiecības pārtrauktas, nenostrādājot laika periodu līdz 2 mēnešiem?” ir sniegts skaidrojums: bezdarbnieka statusu var iegūt no jauna ar nākamo darba dienu pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas