E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15110
Lasīšanai: 6 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājumu var izmantot abi vecāki

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2018
Maija

Ja es kā māte nevēlos un neiesniedzu otru slimības lapu, vai bērna tēvs var doties bērna kopšanas atvaļinājumā? Bērns dzimis 08.07., slimības lapa noslēgta ar 09.09.2018. Bērna tēvam ir atļauts iet atvaļinājumā ar 11.08.2018.? 

A
atbild:
27. augustā, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aina Bugrija, Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore

Atbildot uz Jūsu jautājumu, vispirms jāņem vērā sekojošas konsekvences:

  • VSAA piešķir pabalstus sakarā ar bērna piedzimšanu un kopšanu;
  • darba devējs piešķir nodarbinātai personai atvaļinājumus saskaņā ar LR Darba likumu.

Pamatojoties uz tiesību normām, sakarā ar bērniņa piedzimšanu VSAA piešķir sekojošus pabalstus – maternitātes pabalstu tikai mātei (kurai ir darba tiesiskās attiecības Latvijā), vienam no bērna vecākiem – bērna piedzimšanas pabalstu, vecāku pabalstu (ja ir darba tiesiskās attiecības Latvijā), bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu un paternitātes pabalstu bērna tēvam (kuram ir darba tiesiskās attiecības Latvijā).

Par visiem pabalstiem iespējams lasīt VSAA mājaslapā.

Maternitātes pabalstu (MP – par grūtniecības un dzemdību darba nespējas periodu, DNL „B”) VSAA piešķir māmiņai, ja viņai ir darba tiesiskās attiecības (persona ir sociāli apdrošināta).

Parasti maternitātes pabalstu maksā par grūtniecības 70 kalendārajām dienām (līdz bērna piedzimšanai) un dzemdību 56 kalendārajām dienām (pēc bērna piedzimšanas). Pēcdzemdību darba nespējas lapa ir grūtniecības darba nespējas lapas turpinājums.

Jūsu situācijas apraksts liecina, ka grūtniecības DNL "B" mātei bija no 09.05.2018. līdz 15.07.2018., bērniņš piedzima 08.07.2018. Dzemdību DNL "B" būtu no 16.07.2018. līdz 09.09.2018.

Māte ir saņēmusi grūtniecības maternitātes pabalstu (MP) par pirmo DNL "B" par periodu no 09.05.2018. līdz 15.07.2018. Un māte vēlas saņemt tikai daļu dzemdību maternitātes pabalsta (MP) par periodu no 16.07.2018. līdz 10.08.2018., jo no 11.08.2018. vecāku pabalstu (VP) un bērna kopšanas pabalstu (BKP) saņems bērna tēvs. Tātad māte vēlas atteikties no dzemdību maternitātes pabalsta (MP) daļas saņemšanas par periodu no 11.08.2018. līdz 09.09.2018.

Lai to izdarītu, mātei jāiesniedz iesniegums par  atteikšanos no maternitātes pabalsta (MP) saņemšanas no 11.08.2018., bet VSAA saņems dzemdību DNL "B" elektroniski. Savukārt bērna tēvs var iesniegt iesniegumu vecāku pabalsta (VP) un bērna kopšanas pabalsta (BKP) piešķiršanai no 11.08.2018.

Ja mātei jau ir piešķirts dzemdību maternitātes pabalsts (MP) par periodu no 16.07.2018. līdz 09.09.2018., tad bērna tēvam tiesības uz vecāku pabalstu (VP) un bērna kopšanas pabalstu (BKP) būs tikai no 10.09.2018.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar tiesību normām persona nevar atteikties no jau piešķirtā un izmaksātā pabalsta.

Bērna tēvs var saņemt paternitātes pabalstu (PP) līdz bērna divu mēnešu vecumam (līdz 07.09.2018.), ja darba devējs piešķīris 10 dienu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu. Vienlaicīgi mātei ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un tēvam paternitātes pabalstu.

Pamatojoties uz likumdošanu, persona/ģimene nevar saņemt par to pašu periodu un par to pašu bērnu vienlaicīgi maternitātes pabalstu un pabalstus sakarā ar bērna kopšanu.

Skaidrojums sniegts, pamatojoties uz Jūsu sniegto informāciju un saskaņā ar šobrīd spēkā esošo likumdošanu. Nezinot konkrēto situāciju pabalstu piešķiršanas brīdī, attālināti e-pastā nevaram prognozēt iespējamā pabalsta piešķiršanas nosacījumus un apmērus. Katrs gadījums ir individuāls un izskatāms pabalsta piešķiršanas/aprēķināšanas brīdī, pamatojoties uz VID informāciju.

Sakarā ar bērna kopšanu VSAA pēc bērna piedzimšanas piešķir pabalstus vienam no bērna vecākiem, piemēram, bērna tēvam.

Vecāku pabalsta (VP) saņēmējam papildus maksā arī bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro apmērā.

VSAA vecāku pabalstu piešķir no tiesību noteikšanas brīža – pēc bērna piedzimšanas, bet ne ātrāk, kā beidzas maternitātes pabalsta izmaksa mātei.

Ja Jums ir/būs zināmi mēneša vidējie ienākumi aprēķinam nepieciešamajā 12 mēnešu periodā, tad aptuveno maternitātes pabalstu mātei, paternitātes pabalstu tēvam un vecāku pabalsta dažādus variantus (60% vai 43,75%) iespējams aprēķināt, izmantojot Bērna un vecāku pabalsta kalkulatoru.

VSAA piešķir un maksā pabalstus saskaņā ar likumdošanu un pamatojoties uz VID informāciju.

Ja pabalsta saņēmējiem ir neskaidrības, ar jautājumiem iespējams vērsties e-pasta vēstulē konsultacijas@vsaa.lv vai VSAA nodaļā rindas kārtībā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vai arī pierakstīties uz konkrētu dienu un laiku, vēlams, savas deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļā.

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs saskaņā ar LR Darba likuma 156. pantu. Darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) var piešķirt, piemēram, līdz bērna 1 vai 1,5 gadiem, citu periodu (pa daļām) vai visu 1,5 gadu garumā. Jāņem vērā, ka BKA var atrasties abi vecāki.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 156 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas