E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32534
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesību akti nosaka, kādos gadījumos izmaksā sociālā nodrošinājuma pabalstu

J
jautā:
02. maijā, 2024
Dzintra

VSAA mani informēja: tā kā man ir piešķirta vecuma pensija, man jāatmaksā iepriekš no budžeta līdzekļiem piešķirtais pabalsts. Esmu 3. grupas invalīde. Nesaprotu, kāpēc man tika piešķirts pabalsts, nevis invaliditātes pensija, kas man pienācās. Kāpēc vispār piešķir dīvainu pabalstu, neko nepaskaidrojot? 

A
atbild:
14. maijā, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Jevgēnija Briķe, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tā kā personas konkrētās lietas apstākļi nav zināmi, VSAA, iepazīstoties ar situācijas izklāstā un jautājumā minēto, paskaidro, ko nosaka tiesību aktu normas.  

Tiesības uz invaliditātes pensiju ir personai, kuras apdrošināšanas stāžs nav mazāks par trim gadiem, ja tā atzīta par personu ar invaliditāti. Ja personai nav tiesību uz invaliditātes pensiju, VSAA, pamatojoties uz personas iesniegumu, piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.  

Nestrādājošas personas ar invaliditāti ir pakļautas pensiju apdrošināšanai, līdz ar to veidojas nepieciešamais apdrošināšanas stāžs, lai noteiktu tiesības uz vecuma pensiju.  

Tiesības uz vecuma pensiju ir personai, kuras apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem un kura sasniegusi vecumu, kāds noteikts saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” (no 2024. gada 1. janvāra tie ir 64 gadi un deviņi mēneši). Vecuma pensiju piešķir ar dienu, kad rodas tiesības uz pensiju, taču ne agrāk kā sešus mēnešus pirms pensijas pieprasījuma un pensijas piešķiršanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dienas.  

Ja VSAA piešķir sociālās apdrošināšanas pakalpojumu vai valsts sociālo pabalstu par periodu, kurā jau izmaksāts kāds no konkrētajiem pakalpojumiem, un ja normatīvie akti neparedz vienlaicīgu minēto pakalpojumu saņemšanu, piešķirtā pakalpojuma izmaksas summu samazina par iepriekš izmaksātā pakalpojuma summu.  

Konkrētās lietas apstākļu noskaidrošanai VSAA iesaka vērsties VSAA nodaļā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas