E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15092
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai var samazināt uzturlīdzekļu apmēru pilngadīgam bērnam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2018
Aivars

Labdien! Esmu šķīries, meitai 20 gadu, un viņa mācās augstskolā. Bez pārtraukuma 15 gadus katru mēnesi maksāju uzturlīdzekļus 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas (tādu mūsu labprātīgu vienošanos pie notāra savulaik panāca šķirtā sieva). Pašreiz mana alga pirms nodokļu nomaksas ir 900 eiro.

Iepriekš meita dzīvoja kopā ar māti, bet pašlaik jau pusgadu dzīvo kopdzīvē ar vīrieti citā pilsētā. Vēlos uzturlīdzekļu daudzumu samazināt uz minimāli valstī noteiktajiem 129 eiro mēnesī.

Vai meita var prasīt 129 eiro arī no savas mātes? Vai šis noteiktais minimums jādala uz pusēm? Vai jāgriežas tiesā?

A
atbild:
01. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai sniegtu Jums atbildi, būtu precīzāk jāzina, kas noteikts vienošanās tekstā. Piemēram, šajā gadījumā būtu svarīgi zināt, vai vienošanās joprojām ir spēkā, proti, vai paredz apņemšanos uzturlīdzekļus noteiktajā apmērā maksāt, līdz bērns sasniedz pilngadību, vai arī līdz brīdim, kad bērns spēj pats sevi apgādāt, pabeidz mācības augstskolā u. tml. Ja vienošanās paredz apņemšanos maksāt uzturlīdzekļus noteiktajā apmērā, līdz meita sasniedz 18 gadu vecumu, par turpmāko uzturlīdzekļu apmēru Jums būtu savstarpēji jāvienojas ar meitu un gadījumā, ja rodas strīds, tas jāizšķir tiesā. Savukārt, ja vienošanās paredz pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus arī pēc pilngadības sasniegšanas, pastāv iespēja noslēgt jaunu vienošanos ar pilngadīgo meitu par turpmāko uzturlīdzekļu izmaksas kārtību, ar ko iepriekšējā vienošanās zaudētu spēku, vai celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu.

Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļā ir noteikts: ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteiktais pienākums uzturēt bērnu samērā ar spējām un mantas stāvokli attiecas uz abiem vecākiem. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Arī pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu attiecas gan uz tēvu, gan māti. Proti, minimālais uzturlīdzekļu apmērs vecākiem nav jādala uz pusēm, pienākums nodrošināt minimālo apmēru attiecas uz katru no vecākiem. Uzreiz gan jāuzsver, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir noteikts tikai līdz 18 gadu vecumam (Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkts), savukārt pēc pilngadības sasniegšanas jāvērtē gan abu vecāku materiālās iespējas, gan meitas konkrētās vajadzības, mācoties augstskolā.

Plašāk LV portāla skaidrojumā “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas