E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31476
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai ir noteikts maksimālais uzturlīdzekļu apmērs

J
jautā:
11. janvārī, 2024
Aldis

Labdien! Bijusī sieva vēlas palielināt alimentus. Tagad pēc tiesas lēmuma maksāju 220 eiro, bet man ģimenē ir piedzimis vēl viens bērns (kopā divi nepilngadīgi bērni). Vai ir kāds maksimālais alimentu apmērs, ko var pieprasīt?

A
atbild:
08. februārī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Sintija Lavska, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteikts, ka vecāki maksā uzturlīdzekļus samērā ar savām spējām un mantas stāvokli. Tas nozīmē, ka uzturlīdzekļu apmērs ir atkarīgs no bērna vajadzībām, vecāku mantas stāvokļa un vecāka spējām uzturēt bērnu.

Ministru kabinets ir noteicis minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu ik mēnesi ir pienākums nodrošināt neatkarīgi no vecāka spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, proti, bērniem līdz 7 gadu vecumam – 175 eiro, bērniem no 7 līdz 18 gadu vecumam – 210 eiro.

Maksimālo uzturlīdzekļu apmēru normatīvie akti neparedz.

Taču, kā LV portālam norāda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas juriskonsulte Sintija Lavska, ja bērna māte vēlas palielināt uzturlīdzekļu apmēru, bet jūs tam nepiekrītat, tad māte var celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Ja šāda prasība tiks celta, tad jums tiesai būs jāiesniedz paskaidrojumi ar pierādījumiem, kāpēc nevarat maksāt uzturlīdzekļus lielākā apmērā, tostarp iespējams atsaukties uz pienākumu uzturēt citus bērnus. Tiesa izvērtēs vecāku paskaidrojumus un iesniegtos pierādījumus un noteiks uzturlīdzekļu apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas