E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15032
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Uzteikums slimības laikā. Kas jāņem vērā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2018
Inese

Labdien! Esmu atvērusi slimības lapu un gribu iet prom no darba. Kā tas ietekmē pabalstus un kā var ietekmēt bezdarbnieka pabalstu? Darba vadītāja uzsver, ka slimus cilvēkus viņiem nevajag. Neesmu arī bijusi atvaļinājumā. Jau gadu. Pat nedod izredzes, ka man pienāktos, jo esmu bijusi iepriekš uz slimības lapas. Veselības problēma nav nepamatota.

A
atbild:
15. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka tiesības uz ikgadēju darba devēja piešķirtu un apmaksātu atvaļinājumu ir noteiktas Darba likumā.

Par atvaļinājumu. Lai atvaļinājums tiktu piešķirts, darbiniekam nav pasīvi jāgaida darba devēja piedāvājums. Tiesības izmantot pilnu četru kalendāra nedēļu atvaļinājumu darbiniekam rodas, ja ir nostrādāti pilni seši mēneši. Pastāv iespēja atvaļinājumu izmantot arī pa daļām. Lai nodrošinātu darbinieka tiesības atpūsties, viena atvaļinājuma daļa nedrīkst būt īsāka par divām kalendāra nedēļām.

Parasti darbavietās atvaļinājumu piešķiršana notiek vai nu uz darbinieka iesnieguma pamata, vai pēc iepriekš sagatavota un abpusēji saskaņota grafika.

Ir vērts zināt, ka darbinieka slimība nevar būt iemesls atvaļinājuma nepiešķiršanai. Darba likuma 152. pants paredz, ka laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tostarp pārejošas darbnespējas laiku.

Par uzteikumu. Ja laikā, kad Jums ir darbnespējas lapa, esat nolēmusi iesniegt darba devējam uzteikumu, tad Jums noteikti būtu uzteikumā jānorāda, vai slimības laiku iekļaut uzteikuma termiņā. Tikai pēc darbinieka gribas izteikšanas, lai slimības laiks uzteikumā tiktu iekļauts, uzteikuma termiņš (viens mēnesis) apstāsies ar uzteikuma iesniegšanas dienu un atsāks ritēt pēc slimības lapas noslēgšanas.

Par slimības pabalstu. Ja darba tiesiskās attiecības tiek pārtrauktas slimošanas laikā, bet darbnespējas periods vēl turpinās, tad slimības pabalstu (par darbnespējas lapas B periodu) izmaksā arī pēc darba attiecību pārtraukšanas, bet ne ilgāk kā 30 kalendāra dienas, kas seko darba attiecību pārtraukšanas datumam.

Tiesības uz slimības pabalstu ir personām, par kurām Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas slimības apdrošināšanai ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pirmā darbnespējas diena) vai ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Par bezdarbnieka statusu un pabalstu. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. pantā noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā, meklē darbu, ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās, ir sasniegusi 15 gadu vecumu utt.

Atbilstoši likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. pantā noteiktajam tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir personai, ja:

  • ir piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas