E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15013
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai mainās invaliditātes pabalsts, ja nodokļa grāmatiņu iesniedz darba devējam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2018
Varis

Labdien! Vēlētos uzzināt no Jums informāciju. No VSAA saņemu invaliditātes pabalstu un apgādnieka zaudējuma pensiju. Esmu nesen uzsācis darba gaitas un vēl neesmu iesniedzis savam darba devējam algas grāmatiņu, un tās turētāja joprojām ir VSAA. Sakiet, vai, iesniedzot algas grāmatiņu darba devējam, man nesamazināsies vai nemainīsies pabalsta apmērs? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
17. augustā, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Valsts sociālos pabalstus, tostarp valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā, ar nodokļiem neapliek. Līdz ar to saņemamā pabalsta apmērs nemainīsies, ja sāksiet strādāt un algas nodokļa grāmatiņā kā galveno ienākuma gūšanas vietu norādīsiet darba devēju.

Citādi ir ar valsts pensiju. No valsts pensijas, arī apgādnieka zaudējuma pensijas, tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, piemērojot neapliekamo minimumu pensijām. Ja algas nodokļa grāmatiņā kā galvenā ienākuma gūšanas vieta ir norādīta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), tad tiek piemēroti arī papildu atvieglojumi, ja uz tādiem ir tiesības.

2018. gadā neapliekamais minimums pensijām ir 250 eiro mēnesī. 

Piesaistot algas nodokļa grāmatiņu darba devējam, VSAA papildu atvieglojumus par invaliditāti valsts pensijai vairs nepiemēros, bet joprojām tiks piemērots  neapliekamais minimums pensijām – 250 eiro mēnesī. 

Tādējādi, ja Jums piešķirtās apgādnieka zaudējuma pensijas apmērs ir mazāks nekā 250 eiro mēnesī, tad arī saņemamās pensijas apmērs nemainīsies.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 220 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas