E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15008
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Mikrouzņēmuma tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2018
Guntars

Sveiki! Vai es varu dibināt savu mikrouzņēmumu vienam biznesam un vienlaikus būt arī kā pašnodarbinātais citā darbības jomā, kurā sniedzu pakalpojumus citam uzņēmumam?

A
atbild:
03. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteikts: mikrouzņēmums ir individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, kā arī fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību.

Neesat norādījis, kādai uzņēmējdarbības formai vai saimnieciskajai darbībai vēlaties mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu.

Likuma 2. pantā (Mikrouzņēmuma tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli) noteikts, ka mikrouzņēmums, kas ir izvēlējies maksāt mikrouzņēmumu nodokli, vienlaikus par ienākumiem no saimnieciskās darbības nevar maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tātad viena fiziskā persona, kas ir saimnieciskās darbības veicēja, pašnodarbinātā (maksā IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), nevar vienlaikus būt arī saimnieciskās darbības veicēja, kas maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Ja fiziskā persona ir dalībnieks sabiedrībā ar ierobežotu atbildību un zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks vai individuālais komersants, vai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs, tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli ir vienai no šīm saimnieciskās darbības formām.

Uzņēmumu reģistrs e-konsultācijā “Pašnodarbinātais un SIA vienīgais īpašnieks” ir skaidrojis: “No Uzņēmumu reģistra puses nav nekādu šķēršļu – pašnodarbināta persona kā vienīgais īpašnieks var dibināt SIA.”

Savukārt par nodokļu maksāšanas pienākumiem un noteikumiem jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas