E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14831
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Kas atbildīgs par iztrūkumu veikala kasē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2018
Dailis

Labdien! Man ir jautājums: vai, strādājot lielveikalā, ja kasē rodas iztrūkums, to ir likumīgi prasīt apmaksāt kasierim?

A
atbild:
18. jūlijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Iztrūkums kasē nerodas pats no sevis. Tās ir sekas, un, protams, ir nepieciešams noskaidrot cēloņus, kāpēc tā ir noticis. Lai saprastu kasiera kā darbinieka atbildību par radušos iztrūkumu kasē, ir rūpīgi jāpārlasa darba līguma, kā arī uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumi. Šajos dokumentos ir jābūt noteiktai darbinieka atbildībai un kārtībai, kādā tiek risināti precedenti, ja konstatēts, piemēram, iztrūkums kasē.

Darbinieka civiltiesiskās atbildības pamats ir noteikts Darba likuma 86. pantā. Vispārēji Darba likuma 79. pants paredz darba devēja tiesības ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas viņam radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Šāda ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana. Lai darbiniekam rastos pienākums atlīdzināt nodarītos zaudējumus, ir jākonstatē, ka darbinieks zaudējumus darba devējam ir nodarījis prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Darbinieka rīcība ir atzīstama par prettiesisku ne tikai tad, ja viņš pārkāpj kādu konkrētu likuma normu, bet arī tad, ja, neizrādot nepieciešamo rūpību, nepienācīgi izpilda savus darba līgumā noteiktos pienākumus.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas