E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14647
Lasīšanai: 4 minūtes

Izsekošanu ir grūti pierādīt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2018
Nameda Ivanova

Vēlos uzdot jautājumu, kas saistīts ar jauno datu aizsardzības likumu. 
Gadījumā, ja kāda mana ierīce (telefons, dators utt.) tiek izsekota caur pazīstamu man cilvēku, izmantojot noteiktus vīrusus/programmas, kas sniedz distancētu pieeju maniem datiem (iespēju aplūkot manas darbības internetā, kā arī veikt audioierakstus caur mikrofonu un videoierakstus caur web-kameru), vai par to ir piemērots sods un vai tas ir likuma pārkāpums?
Dati netiek ļaunprātīgi izmantoti, kā arī netiek publicēti, bet tiek uzkrāti citas personas arhīvā un kalpo manis izsekošanai.
Vēl viens praktisks jautājums sakarā ar šo: vai ir veids, ar kuru es varu pierādīt, ka šāda darbība tiešām notiek? Vai arī vienīgā izeja ir manu datu konstatēšana citas personas rīcībā?

A
atbild:
02. augustā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Vispārīgās datu aizsardzības regulas noteikumus nepiemēro tādai personas datu apstrādei, kuru fiziska persona veic tikai personiskām vai mājsaimniecības (ģimenes) vajadzībām, ar nosacījumu, ka tā nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību. Tiklīdz fiziska persona attiecīgos personas datus izmanto ārpus personīgās dzīves robežām, piemēram, sociālām, kultūras vai finanšu darbībām, ir jāievēro regulas prasības.

Vienlaikus jebkura datu apstrāde, tai skaitā personiskām vajadzībām, ir jālīdzsvaro ar citām cilvēka pamattiesībām un brīvībām, kas nostiprinātas citos normatīvajos aktos, jo īpaši privātās un ģimenes dzīves, mājokļa un saziņas neaizskaramība, domu, pārliecības un ticības brīvība, vārda un informācijas brīvība, darījumdarbības brīvība u.c.

Lai izvērtētu konkrēto situāciju, būtu nepieciešams zināt vairāk informācijas, kādā nolūkā persona veic šādu attālinātu izsekošanu. Piemēram, ja vecāki tādā veidā seko līdzi tam, kur atrodas viņu nepilngadīgais bērns, ar ko tiekas, kādas darbības veic internetā, to, iespējams, varētu interpretēt kā aizgādības tiesību īstenošanu, kas izpaužas kā rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu (Civillikuma 177. pants). Tomēr arī tad šāda rīcība nebūtu viennozīmīgi vērtējama un būtu jāņem vērā situācijas konteksts, bērna vecums u.c.

Kopumā to varētu uzskatīt par iejaukšanos privātās dzīves telpā, vienlaikus, kamēr Jūsu rīcībā nav pierādījumu, ka personas dati tiek izmantoti pretlikumīgi, nav daudz iespēju, ko varētu darīt.

Tehniski ir iespējams noskaidrot, vai konkrētajā iekārtā ir aplikācijas vai programma, kas veic personas izspiegošanu. Taču, kā LV portālam norādīja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV pārstāve Līga Besere, tas nav vienkāršs uzdevums. Piemēram, ja iekārta ir telefons, var skatīties aplikāciju sarakstu un noskaidrot, ko katra no tām dara. Vienlaikus nav izslēgts, ka kaitnieciskā programma maskējas, izliekoties par kādu citu nekaitīgu aplikāciju. Ja iekārta ir dators, noskaidrot šādas darbības varētu būt vēl sarežģītāk. To vēlams uzticēt speciālistam, jo pierādījumu meklēšanas procesā ir svarīgi neko neizdzēst un nesabojāt. Ja izpēte tiek veikta, izmantojot datora diska kopiju (RAM dump) vai telefona satura kopiju, arī tās svarīgi sagatavot pareizi.

Iespējams noderīgu informāciju gūsiet, iepazīstoties ar Datu valsts inspekcijas sniegto atbildi uz līdzīga rakstura jautājumu “Kaimiņš fotografē un filmē manu īpašumu. Ko paredz likums?

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas