E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14614
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Vai 16 gadus veca persona var reģistrēt NVO

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2018
Sandris

Vai 16 gadus veca persona var reģistrēt uz sava vārda nevalstisku organizāciju, kura, pieņemsim, nodarbojas ar ballīšu un citu pasākumu organizēšanu?

A
atbild:
10. augustā, 2018
Uzņēmumu reģistrs
Lilita Strode, Funkciju izpildes departamenta Rīgas reģiona nevalstisko organizāciju un masu informācijas līdzekļu reģistrācijas nodaļas vadītāja - valsts notāre

Atbildot uz jautājumu, darām zināmu, ka biedrību nevar reģistrēt kādai konkrētai personai. Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 2. panta pirmo daļu biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav peļņas gūšanas rakstura.

Par biedrības dibinātājiem var būt fiziskās un juridiskās personas, kā arī tiesībspējīgas personālsabiedrības. Dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par diviem. Pēc biedrības ierakstīšanas reģistrā biedrības dibinātāji iegūst biedrības biedra statusu. Arī turpmāk biedrība var pastāvēt tikai tad, ja tās sastāvā ir vismaz divi biedri.

Biedrības dibinātājiem – fizikām personām – jābūt rīcībspējīgiem (pilngadību sasniegušām personām). Rīcībnespējīga persona var būt biedrības dibinātājs pie nosacījuma, ka tā savas tiesības realizē un pienākumus uzņemas caur savu likumisko pārstāvi (vecākiem).

Līdz ar to gadījumā, ja biedrības dibinātājs vēlas būt 16 gadus veca persona, biedrības dibināšanas dokumenti šīs personas vārdā jāparaksta tās vecākiem.

Vienlaikus darām zināmu, ka biedrības izpildinstitūcijā (valdē) gan var tikt ievēlētas tikai pilngadīgas fiziskās personas, kuru rīcībspēju nav ierobežojusi tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas