E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14606
Lasīšanai: 3 minūtes
16
16

Kā lietot “Raundapu”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2018
Ieva

Man pieder mazdārziņš, kuram tieši blakus atrodas kaimiņu mazdārziņi, viens kaimiņš pavasarī nomigloja savu mazdārziņu ar glifosfātu “Raundaps”. Ar otru kaimiņu mūsu dārzus šķir 0,5 metrus plata zāles josla, kuru viņš arī nolēja ar glifosfātu “Raundaps”, lai nebūtu jāpļauj zāle. Glifosfāts “Raundaps” trāpīja arī uz upeņu krūmiem, kuri tagad sāka dzeltēt. Jautājums – kā likumiski cīnīties ar šiem kaimiņiem, jo komunikācijas veidā nesanāk? Vai ir kādi MK noteikumi, kuri ierobežo glifosfāta “Raundaps” lietošanu?

A
atbild:
13. jūnijā, 2018
Zemkopības ministrija
Iveta Ozoliņa, Lauksaimniecības departamenta direktora vietniece

Latvijas Republikas reģistrēto augu aizsardzības līdzekļu (turpmāk – AAL) sarakstā iekļautos 3. reģistrācijas klases glifosfātus saturošos AAL drīkst iegādāties un lietot ikviena pilngadīga persona, un tam speciāla atļauja nav nepieciešama. Iegādājoties AAL, mazdārziņu īpašniekiem ir iespējas saņemt informāciju par attiecīgā AAL lietojumu no pārdevējiem un konsultantiem, kas ir pabeiguši apmācības un saņēmuši apliecības un kuriem ir pienākums paskaidrot, kā pareizi lietot AAL. Normatīvo aktu, kas reglamentē 3. klases AAL lietojumu, nav. Taču personai pirms AAL lietošanas vienmēr uzmanīgi jāizlasa uz AAL iepakojuma (marķējuma) norādītā informācija, tā lietošanas nosacījumi, kā arī, pirms iegādāties AAL, jāizvērtē, vai attiecīgā kaitīgā organisma apkarošanai ir nepieciešams lietot ķīmiskos AAL. Lietojot AAL, nedrīkst pārsniegt norādīto devu. AAL nedrīkst nonākt nekur citur kā tikai uz apstrādājamās virsmas. Turklāt, apstrādājot ar glifosfāta tipa preparātiem, blakus esošie augi jānorobežo ar aizsargu – materiālu, kas nelaiž cauri mitrumu un neļauj darba šķīdumam nokļūt uz citiem augiem un virsmām.

Mazdārziņu īpašniekiem plaša informācija ir pieejama Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā sadaļā “Informācija sabiedrībai – par darbībām ar AAL, informatīvs materiāls par izplatītākajām kultūraugu slimībām un kaitēkļiem (skat.: kaitīgo nekarantīnas organismu brīdinājuma sistēma) un cita noderīga informācija.

Ja kaimiņu darbības rezultātā lietotais AAL ir nonācis uz Jūsu teritorijā augošiem augiem, iesakām sazināties ar tuvāko Valsts augu aizsardzības dienesta reģionālo nodaļu vai zvanīt uz dienesta uzticības tālruni 67550944.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas