E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14587
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide
4
4

Kādi noteikumi regulē aizaugušas lauksaimniecības zemes sakopšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2018
Kintija

Vīrs mantojis lauksaimniecības zemi, kuru apsekojot izrādījās, ka zeme ir diezgan aizaugusi ar jau palieliem kokiem, krūmus un pāris koku kāds ir izzāģējis. Jautājums: vai, lai sakoptu zemi, mēs drīkstam jau nozāģētos kokus vākt prom, tostarp arī saaugušos kokus, un vai varam zāģēt nost? Vai nepieciešamas kādas atļaujas nozāģēto koku/krūmu aizvākšanai, un kādas atļaujas nepieciešamas saaugušo koku zāģēšanai, ja tā ir lauksaimniecības zeme?

A
atbild:
14. jūnijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Ja zemes īpašnieks vēlas novākt koku apaugumu no platībām, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētas kā lauksaimniecībā izmantojamā zeme, tad koki jācērt saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” 3. punktu.  Atļauja (apliecinājums) ciršanai no Valsts meža dienesta par šādām aizaugušām platībām nav jāsaņem. Atsevišķos gadījumos varētu būt nepieciešama atļauja no pašvaldības – ja cērtamā platība ir ciema teritorijā, īpaši aizsargājamās teritorijās, ūdensobjektu aizsargjoslās, Baltijas jūras piekrastes teritorijās, ir lieli koki vecu mājvietu tuvumā u. c. gadījumos, kas noteikti minēto noteikumu 4. punktā.

Tāpat lauksaimniecības zemes īpašnieks ir tiesīgs izcirst krūmājus. Taču, ja krūmāju veido koki un tas atbilst meža definīcijai, tad tas ir Meža likuma objekts, kuru uzrauga Valsts meža dienests.

Līdz ar to jautājuma autoram, lai izvairītos no iespējamiem riskiem, par plānoto rīcību būtu nepieciešams konsultēties vietējā pašvaldībā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas