E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14530
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

No komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2018
Grieta

Labdien! 2012. gada 30. decembrī paņēmu aizdevumu no Sohocredit 105 Ls. Dažādu iemeslu dēļ diemžēl nevarēju atdot. 2018. gadā saņēmu sms no SIA Paus Konsults, ka mans parāds SIA KDB ir nodots parādu piedziņai. Šobrīd biju jau aizmirsusi par parādu, patiesībā pat biju pārliecināta, ka esmu atdevusi, tāpēc zvanīju Paus, lai noskaidrotu, kas tas par parādu. Tas esot mans parāds Sohocredit. Zvanīju uz SIA KDB. Viņi atbildēja, ka SIA Sohocredit nodevuši manu parādu viņiem jau 2013. gada februārī. 2013. gada martā esot man atsūtīta vēstule, kuru gan nevaru atcerēties. Šo gadu laikā es noteikti to jau būtu samaksājusi, bet šo 5 gadu laikā viņi nav ar mani sazinājušies. Un tagad šo parādu nodevuši Paus. Jautāju, vai tiešām bija jāgaida 5 gadi. Viņi atbild, ka neesot viņu pienākums tramdīt parādniekus, ka esot jāaizsūta tikai 1 sms, jāveic 1 zvans un jāatsūta 1 vēstule. Un viņi varot gaidīt kaut 10 gadus. Vai šajā gadījumā nav iestājies parāda noilgums?

A
atbild:
01. jūnijā, 2018
Laura Studente
LV portālam

Komerctiesībās un arī parādsaistībās saistošs ir Komerclikuma 406. pants, kas paredz, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 11. panta otrā daļa nosaka – ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, kas noteikta darījumā, saziņai var tikt izmantota kontaktinformācija, kas ir kļuvusi zināma vai arī iepriekšējās sadarbības laikā izmantota saziņai ar parādnieku.

Ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot iepriekš minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi (juridiskai personai – reģistrēto juridisko adresi).

Gan Paziņošanas likums, gan Civilprocesa likums nosaka pienākumu personai būt sasniedzamai savā deklarētajā dzīvesvietā, šīs normas tiešā veidā nav attiecināmas uz attiecībām starp diviem civiltiesību subjektiem, taču tas var tikt izmantots tiesā, lai pamatotu personas pienākumu būt sasniedzamai šajā adresē. Juridiskām personām sasniedzamības pienākumu reģistrētajā juridiskajā adresē nosaka Komerclikuma 12. panta ceturtā daļa.

Tātad tas, ka persona nav bijusi sasniedzama darījumā norādītajā adresē vai adresē, kur tai ir pienākums būt sasniedzamai ar likumu, ir uzskatāms par pašas personas atbildību. Minētais gadījums nekādā veidā neietekmē noilguma pārtraukumu, ja uz attiecīgo adresi ir ticis pienācīgi nosūtīts atgādinājums par saistību izpildes pienākumu un tas ir pierādāms. Strīdi šajā jautājumā tiek izšķirti tiesas ceļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas