E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14408
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Kas ir uzskatāma par ārsta izziņu iesniegšanai pirmsskolas izglītības iestādē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2018
Vita

Radās diskusija ar privāto bērnudārzu par to, kas ir uzskatāms par ārsta izziņu.
Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei" 9. punktu par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa. Saskaņā ar akadēmisko terminu datubāzi izziņa ir – dokuments, kurā ir īsas ziņas par kādu personu vai faktu.
Respektīvi, manā izpratnē, ārsta izziņai būtu jābūt dok., kuru ir izsniedzis ārsts un satur ziņas par personu vai faktu.
Bērns slimoja 3 nedēļas.
Par 1. nedēļu kā attaisnojošo dokumentu iesniedzu izrakstu no slimnīcas stacionāra, kurā norādīti bērna identifikācijas dati un slimošanas periods. Par 2. nedēļu iesniedzu savu darba nespējas lapas, kur bija norādīts, ka šajā nedēļā kopu slimu bērnu, kā arī bērna identifikācijas dati un slimošanas periods.
Par 3. nedēļu iesniedzu izrakstu no medicīniskās kartiņas, kur norādīts ka šajā nedēļā bērns joprojām slimoja, kā arī bērna identifikācijas dati un slimošanas periods.
Visi dokumenti bija ārstu izsniegti un saturēja visas pamatziņas (bērna identifikācijas dati, slimošanas periods), bet bērnudārzs kā attaisnoti kavētu atzīst tikai 3. nedēļu un prasa par 1. un 2. nedēļu iesniegt papildus atsevišķu ārsta izziņu. Vai šāda rīcība ir pamatota? Vai attiecībā par ārstu izziņām ir noteikts saturs, ko tām obligāti jāsatur?

A
atbild:
30. maijā, 2018
Veselības inspekcija
Ilona Drišļuka, Sabiedrības veselības uzraudzības un kontroles departamenta Sabiedrības veselības kontroles nodaļas vadītāja

Kā jau norādījāt situācijas izklāstā – Ministru kabineta noteikumu Nr. 709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei” 9. punktā ir norādīts, ka pašvaldības atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto izglītības iestādi. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa, vai citi gadījumi, par kuriem bērna likumīgie pārstāvji izglītības iestādi rakstiski informējuši pirms plānotās prombūtnes, kas kopumā nav ilgāka par 60 dienām kalendāra gada laikā.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” 14. punktā norādīts, ja bērns nav apmeklējis pakalpojuma sniegšanas vietu infekcijas slimību pazīmju dēļ vai arī ja bērns ir slimojis ar infekcijas slimību, ģimenes ārsts izsniedz izziņu vecākiem pakalpojuma sniedzēja informēšanai par bērna veselības stāvokli un, ja nepieciešams, rekomendācijām turpmākai bērna aprūpei pakalpojuma laikā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 265 „Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtība” nosaka ārstniecības iestāžu medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību, un pielikumos norādīts, kāda ir medicīniskā dokumentācija. Izrakstam no stacionārās/ambulatorās pacienta medicīniskās kartes ir noteikta veidlapa 27/u (12. pielikums).

Veselības inspekcija paskaidro, ka Jums bija nepieciešams pie sava ģimenes ārsta saņemt izrakstu no medicīniskās kartes – veidlapu 27/u par bērna prombūtni trīs nedēļas veselības stāvokļa dēļ un iesniegt izglītības iestādē.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas